„ЗА УКРАЙНА ПЪТЯТ КЪМ ЕВРОПА Е ПЪТЯТ КЪМ ДОМА”

Зеленски
Време за четене: 4 минути

Европейската обиколка на президента Зеленски

Президентът Володимир Зеленски е на посещение в Брюксел. Той произнесе реч пред „депутатите от Европейския парламент. Зеленски бе посрещнат с продължителни аплодисменти и придружен от Роберта Мецола – председател на ЕП. Преди началото на речта Роберта Мецола изрази подкрепата си за Украйна и благодари на украинския народ за неговата „борба за Европа“.

А ето и ключови цитати от речта на Володимир Зеленски:

*Тоталната война, отприщена от Русия, не е само за територията в тази или онази част на Европа – нейната заплаха се крие само във факта, че има диктатор с безумни запаси от съветско оръжие и оръжия от други диктатури, в частност от ирански режим.

*Руският режим мрази всяка социалност и многообразие и съзнателно инвестира в ксенофобията. Той се опитва да направи част от нормалността на нашия континент цялата тази нечовечност, която се случи през 30-те и 40-те години на миналия век. Но дали е завинаги? Въпрос към всички ни. *Кремъл се интересува само от портфейли, а 140 милиона граждани за него са тела, които носят оръжие.

Стъпка по стъпка и година след година, Кремъл абсолютно цинично унищожи това, което виждаме в мечтата на нашата с вас Европа. Ценността на човешкия живот беше напълно унищожена в Руската федерация, където никой не е важен за властите, освен тези, които са вътре между стените на Кремъл – техните роднини и портфейли. Всички останали за Кремъл, всичките 140 милиона граждани са само тела, способни да носят оръжие в Украйна, да държат другите в подчинение или да държат себе си в подчинение.

*Днес ние се защитаваме от най-антиевропейската сила в съвременния свят, и трябва да се защитаваме… Ще бъде ли възможно, ако не победим тази антиевропейска сила, която иска да открадне Европа от вас и нас ? Не. Само нашата победа ще гарантира всичко това, всяка наша обща европейска ценност, нашата задължителна победа.

*Съдбата на Европа никога не е зависела само от политиците. Сега не би трябвало да има такава илюзия. Всеки един е важен. Всички са силни. Всеки може да повлияе на общия ни резултат, на общата ни победа.

*Ние не разчитаме на думи – ние действаме. Ние не минаваме пред врага – ние стоим там. Ние не губим време – ние се променяме и променяме. Европа винаги ще остане свободна, докато се грижим заедно за нашата Европа.

*За първи път в историята Европейският съюз предоставя помощ от такъв мащаб… Ние се доближаваме до Европейския съюз. Победилата Украйна ще бъде член на Европейския съюз.

Президентът Володимир Зеленски завърши речта си с бурни и продължителни аплодисменти, след което прозвуча химнът на Украйна и ЕС. Заедно с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, украинският държавен глава разгъна знамето на Европейския съюз.

Трябва да се отбележи, че както беше съобщено по-рано от медиите, посещението на президента Володимир Зеленски в Брюксел по-специално има за цел следните цели, свързани с четири искания:

*подкрепа от съюзниците – ускоряване на доставките на оръжия за Украйна преди евентуално пролетно настъпление на Руската федерация. Ключовият проблем в това са бойните самолети и ракетите с голям обсег;

*засилен санкционен натиск върху Русия, въвеждане на ограничения срещу руската ядрена индустрия, по-специално Росатом;

*въпросът за пътя на Украйна към членство в Европейския съюз;

*подкрепа на украинската „формула на мира” за формиране на нова архитектура на глобалната сигурност.

Посещението на украинския държавен глава в Брюксел включва и участието му в срещата на върха на Европейския съюз. Очаква се той да призове партньорите да предоставят на Украйна необходимата военна подкрепа възможно най-скоро, вкл. бойна авиация. В същото време президентът има планирани и редица срещи в Брюксел.

Ще припомня, че международната обиколка на президента Володимир Зеленски започна с пристигането му във Великобритания, където той проведе среща с премиера Риши Сунак. Cрещна се за първи път и с крал Чарлз III и говори пред парламента на Великобритания. Cъщо посети полигона, където тренират украинските военни. След това държавният глава замина за Франция, където проведе среща с френския си колега Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц.

Прев.от укр.

Източник: РБК-Украйна

error: Свържете се с автора за разрешение!!