ЗА РУСКИЯ ГАЗОВ РЕКЕТ

газов рекет
Време за четене: 7 минути

Русия се опитва да увеличи допълнително енергийния натиск върху Европа и прилага различни подходи, за да ограничи притока на газ. Само преди ден „Газпром“ спря газопровода „Северен поток“ под фалшив предлог – “изтичане на петрол и необходимостта от ремонт”. „Съобщението на „Газпром“ този следобед, че отново спира „Северен поток 1“ под фалшив претекст, е още едно потвърждение за неговата ненадеждност като доставчик. То също е доказателство за цинизма на Русия, тъй като тя предпочита да изгаря газ, вместо да изпълнява договорите“, написа в Twitter Ерик Мамер – говорител на Европейската комисия. Преди това беше съобщено, че доставките на газ от „Северен поток“ са паднали почти до нула след началото на ремонта. Освен това „Газпром“ спря доставките на газ за френската корпорация Engie. Очевидно Кремъл ще продължи с играта “тука има газ, тука няма”, защото „Газпром“ увеличи на другия ден – в събота, транзита на природен газ за Европа през Украйна след спирането на „Северен поток“, както съобщиха украинските медии и Ройтерс. Естествено е да се предположи, че доставянето на 42,7 милиона кубически метра природен газ за страните от ЕС чрез украинската ГТС не е достатъчно, за да компенсира газа, който се очаква да бъде изпомпван по „Северен поток“ и спирането на доставките засяга всички страни от ЕС.

Защо Русия прави това? Отговорът е категоричен. Кремъл иска да сплаши европейците преди идващата зима, да отслаби Европа в нейното единство срещу газовия рекет. Кой още не е разбрал, че Русия се готви за енергиен удар? И на европейските правителства трябва да им е ясно, че ответната реакция е укрепването на единството между всички европейски държави. И на първо място – готовност за взаимопомощ, към което призова и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, напомняйки, че с нагнетяването на повоче количества газ всяка от държавите трябва да е готова да помогне на останалите. Очаквано, европейски представители вече заявиха, че на фона на ситуацията със „Северен поток“, Европа се готви и за пълно спиране на доставките на газ от Русия. Европейският съюз има план за действие, в случай че Русия спре напълно доставките на газ, заяви еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони, цитиран от Les Echos. „Ние сме добре подготвени да се противопоставим на екстремното използване на газа като оръжия от страна на Русия“, каза той. По думите му, Европейският съюз не се страхува от решенията на руския президент Владимир Путин, а иска от страната агресор да спазва договорите. „Но ако те (руснаците б.а.) не направят това, ние сме готови да отговорим“, подчерта еврокомисарят.

Според мен, има два ключови отговора за решителното противопоставяне на енергийния рекет на Русия. Първият е в укрепването на единството срещу държавата-агресор, а вторият – в увеличаването на санкциите на всички нива, така че да бъдат ограничени приходите от петрол и газ на Русия, които са много важни за нейната милитаризация и продължаването на войната в Украйна. Според Шарл Мишел – председател на Европейския съвет, Европейската комисия (ЕК), ръководена от Урсула фон дер Лайен, „закъснява“ с предложенията за намаляване на цените на енергията. В интервю, публикувано във вестник „Ла Стампа“, той заяви, че отдавна ЕК е трябвало да разработи предложения и те са били спешно необходими. “Въпросът за енергийната криза е на дневен ред от октомври (2021 г. – б.a.) Неколкократно поискахме от ЕК да изготви конкретни предложения. Беше предложено да се намали потреблението на газ с 15%, мисля, че същото трябва да се въведе и за потреблението на електроенергия. Що се отнася до цените, ЕК трябва да представи предложения незабавно, не можем да чакаме седмици и месеци“, посочи той“. Шарл Мишел призна също, че различните държави-членки имат различни подходи и очаквания, поради което дискусията няма да е лесна. „Ето защо се нуждаем от план, който да отчита тези аспекти. Не бих искал на следващата среща на лидерите на Г-20 през октомври да говорим за същите неща, които обсъждахме през март, май и юни. Надявам се да имаме конкретни предложения преди октомври“, каза Мишел, откровено признавайки: “Предстои ни труден период. Има проблеми с веригата за доставки, инфлацията и нарастващите разходи за енергия“. Но той вярва, че като остане единен, ЕС ще го преодолее.

Контролът върху доставките не е единственият начин Кремъл да се опитва да влияе на европейската сигурност и на единството в Европейския съюз. Това определено е част от стратегията на Русия за рекетиране на т.н. “неприятелски държави”, подкрепящи Украйна във войната, която Путин води там. Нека не забравяме за руската пропаганда и дезинформационните кампании на териториите на държавите-членки на Европейския съюз. На фона на газовата криза, Кремъл ще разчита и на провокирането на антиевропейски и антиукраински настроения, които ще бъдат обвързани с влошаването на жизнения стандарт на европейските граждани и с последствията в националните икономики, заради зависимостта от eнергийните източници, в т.ч. и от затрудненията в доставките на газ. Последният пример е вчерашният протест на 70 000 чешки граждани, които обвиниха правителството на Фиала, че отделя повече внимание на опустошената от войната Украйна, отколкото на тях. Те протестираха и срещу нарастващата инфлация, предизвикана от скока в цените на горивата, но също и срещу имигрантите, както отбеляза Франс прес. Чехите са притеснени, че няма да могат да си плащат сметките за парното и за тока през зимата и поискаха оставката на дясноцентристкото правителство на Фиала. Според чешкия премиер, протестът е организиран от проруски настроени лица, които изразяват близки до екстремистките позиции и чиито интереси са насочени срещу Чешката република.

Не мисля, че Русия ще се откаже от дезинформационната война. Напротив, с наближаването на зимата, тя ще се засилва. Кремълската пропаганда ще разчита на популистките партии в европейските държави и на ядрата в русофилските среди, за да провокира негативни антиевропейски и антиукраински настроения, да всява политически смут и да предизвиква антиправителствено недоволство и протести в държавите-членки на Европейския съюз. Прав е украинският президент Володимир Зеленски като казва, че “там, където Русия не може да удари с ракети, ще разчита на обедняването и политическия хаос”, за да подхранва антиевропейски и антиукраински настроения. “Където не може с конвенционални оръжия, рекетът с газа ще продължи с пропаганда и дезинформация”. Затова Европейската комисия и правителствата на държавите-членки трябва да разполагат освен с общоевропейски план за отпор на руската газова стратегия, а и с национални планове за реагиране на всички варианти, пред които техните граждани и икономики могат да бъдат изправени.

Истината е, че тази тактика на Русия да използва износа на енергийни ресурси за конфронтиране със Запада, съвсем не е случайна. Тя е планирана да се превърне в истинско оръжие срещу просперитета и сигурността на Европа, но е и търсене на възможност за компенсиране на собствената й неефективна икономика и за отклоняване на фокуса на руското общество от вътрешните проблеми, които изглеждат неразрешими, докато Путин е на власт. Затова аз не мисля, че Русия ще натисне сама спирачките и ще се откаже от намерението си да използва газовия рекет. Решението е в по-нататъшна общоевропейска политика за разширяването на газопреносната мрежа, каквато политика следваха и трите правителства на Борисов и което прави възможен днес преноса на газ от повече източници. По този начин се оптимизират възможностите за диверсификация на доставките чрез привличането на разнообразни източници. Така ще бъде неутрализирана едностранната зависимост от руските енергийни ресурси и ще се засили ефекта от конкуренцията в цените на европейския газов пазар.

Р.Р. Може да прочетете и други мои публикации по темата: ”ЕК предлага европейски план за намаляване на търсенето и потреблението на газ”, “Ще бъде ли спрян руския газов шантаж”, “Ще се отърве ли Европа от рукия газ и петрол”, “България, ембаргото върху руския газ и войната”, “За петролното ембарго и Шестия пакет”, “Седмият пакет и санкциите срещу Русия” и др.

error: Свържете се с автора за разрешение!!