ЗА ПЪРВИ ПЪТ В ИСТОРИЯТА НА САЩ

Време за четене: 4 минути

В какво искат да обвинят Тръмп и грози ли го арест

Данило Крамаренко, РБК-Украйна

Все пак към бившият президент на САЩ Доналд Тръмп ще бъдат повдигнати наказателни обвинения. Това е първият път в историята на страната, в който настоящ или бивш президент може да бъде арестуван.

КАКВО РЕШИ СЪДЪТ

Голямо жури в съда в Ню Йорк установи, че Тръмп е замесен в плащането на 130 000 долара на порно актрисата Сторми Даниелс. Официалното обвинение се очаква да бъде публикувано в следващите дни. Тогава се очаква прокурорите да поискат той да се яви лично в съда. Окръжният прокурор на Манхатън Алвин Браг потвърди това в изявление.„Свързахме се с адвоката на Тръмп днес, за да се съгласим да го предадем на окръжния прокурор на Манхатън за повдигане на обвинение по обвинителния акт на Върховния съд, който остава запечатан. Инструкциите ще бъдат предоставени, когато бъде избрана дата“, каза той.

Според адвоката на бившия президент най-вероятно той ще се яви в съда следващата седмица. Според The New York Times това може да се случи следващия вторник. Очаква се Тръмп да бъде арестуван, да му бъдат взети пръстови отпечатъци и след това съдия да вземе решение за ограничителна заповед.

ТРЪМП ГОВОРИ ЗА „ЛОВ НА ВЕЩИЦИ”

Тръмп вече реагира на решението на журито. Според него става въпрос за политическо преследване и намеса в изборите през 2024 година. „От момента, в който слязох по златния ескалатор в Тръмп Тауър и дори преди да положа клетва като ваш президент на Съединените щати, радикалните леви демократи – враговете на трудолюбивите мъже и жени в тази страна – бяха ангажирани на лов на вещици“, заяви той. Тръмп разкритикува и опонентите си от Демократическата партия. Според него по-рано те са били обсебени от опитите да го заловят, а сега „направиха немислимото – обвиниха напълно невинен човек“.

ПОДРОБНОСТИ ПО СЛУЧАЯ ЗА ПЛАЩАНИЯ КЪМ ПОРНО АКТРИСАТА

Така нареченото „наказателно дело в Манхатън“ се отнася до плащанията на порнозвездата Сторми Даниелс (истинско име – Стефани Клифърдс). Според разследването преди президентските избори през 2016 година Тръмп чрез своя адвокат й е платил 130 000 долара, за да мълчи за секс с него преди 10 години.

Освен това, плащането само по себе си не е незаконно. Но е издадено като плащане от Тръмп на неговия адвокат за правни услуги. Това се счита за фалшификация в щата Ню Йорк и се преследва като криминално престъпление.

Адвокатът Майкъл Коен получи три години затвор за това през 2018 година. Тогава срещу сегашния президент не бяха повдигнати обвинения. Все още обаче не се знае в какво искат да обвинят Тръмп. CNN, позовавайки се на източници, отбелязва, че делото съдържа повече от 30 обвинения, свързани с измама.

Даниелс говори за връзката си с Тръмп в интервю през 2011 година. Бившият американски президент отрича думите йл

ПРОБЛЕМ ЗА ГУБЕРНАТОРА НА ФЛОРИДА

Губернаторът на Флорида Рон Де Сантис, който се очаква да бъде основният претендент на Тръмп за номинацията на Републиканската партия през 2024 година, осъди решението на журито. Той също така подчерта, че държавата му няма да съдейства за екстрадицията на бившия президент. Имайте предвид, че Тръмп живее във Флорида.“ПРЕВРЪЩАНЕТО НА ПРАВНАТА СИСТЕМА В ИНСТРУМЕНТ ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ РЕД ОБРЪЩА ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ЗАКОНА С ГЛАВАТА НАДОЛУ. Това е неамериканско“, написа Де Сантис в Twitter.

Според BBC, как губернаторът Де Сантис се оказа в деликатна ситуация. Ако той сътрудничи на окръжния прокурор на Манхатън, това може да отблъсне някои от републиканците, чиито гласове са необходими на президентските избори. Ако пречи на прокуратурата, това може да му създаде проблеми. New York Times отбелязва, че губернаторът на Флорида няма законен начин да блокира прокурора.

ТОВА ЩЕ ПОПРЕЧИ ЛИ НА ТРЪМП ДА СЕ КАНДИДАТИРА ЗА ПРЕЗИДЕНТ?

Както пише Bloomberg, обвинението срещу Тръмп вдъхна живот на предизборната му кампания. Сега той може да се съсредоточи върху любимата си тактика – ДА СЕ КАНДИДАТИРА КАТО ЖЕРТВА НА УПРАВЛЯВАНАТА ОТ ДЕМОКРАТИТЕ ТАКА НАРЕЧЕНА “ДЪЛБОКА ДЪРЖАВА”. Изданието пише, че прокурорът Алвин Браг помага на Тръмп в това – точно в момента, когато някои републиканци повярваха в неговата уязвимост. Отделно се подчертава, че обвиненията, и дори присъдите по закона няма да попречат на Тръмп да се кандидатира за поста и дори да служи като президент. Всичко зависи от опонентите му и дали ще успеят да се възползват от възможността да разрушат политическото му бъдеще.

Прев. от укр.

*Оригинално заглавие:Вперше в історії США. У чому хочуть звинуватити Трампа та чи загрожує йому арешт, Данило Крамаренко, РБК-Украйна

Източник: РБК-Украйна

error: Свържете се с автора за разрешение!!