ЗА КАКВО СА ВИНОВНИ БЕЛАРУСИТE?*

Време за четене: 9 минути

Колективен Путин = колективен Лукашенко?

Станислав Безушко, Zahid.net

Дори диктаторските режими се нуждаят от подкрепата на хората по време на войната. Путин има подкрепата на руснаците, не толкова голяма, колкото представят руските социолози, но тя е, и е значима. Лукашенко няма подкрепа от беларусите във войната срещу Украйна. Следователно се нуждае от действия, които биха мотивирали беларусите да подкрепят войната.

На 24 юни ГУР на въоръжените сили на Украйна съобщи, че Руската федерация планира да взриви жилищна сграда на територията на Република Беларус (наричана по-нататък – РБ). През нощта на 25 юни руски стратегически бомбардировачи влязоха във въздушното пространство на Беларус и стреляха по територията на Украйна. Изстреляни са и ракети „Искандер“. В интернет веднага се появиха призиви за удар по територията на Беларус, обвинявайки самите беларуси във всички действия на Лукашенко. На свой ред, беларусите започнаха да обвиняват украинците, така че има конфликт на нациите, който всъщност не съществува. По този начин става въпрос за провокация, която трябваше да даде възможност на Лукашенко да воюва и да не последва бунт в страната.

Често забравяме, че сме обект на перманентна информационна война. Противникът непрекъснато провежда информационни и психологически операции срещу нас, подкрепени с обстрел. Но трябва да се научим да отхвърляме емоциите и да включим рациото.

*****

Октомври 2019 година – 67% от украинците (по данни на социологическата група „Рейтинг“) имат положително отношение към Лукашенко; Август 2020 – април 2021 – хиляди арести, стотици изчезнали и десетки измъчени беларуси, но съответно 45% и 44% от украинците имат положително отношение към Лукашенко; Януари 2022 г. – 29% от украинците все още оценяват положително диктатора.

Имаме достъп до медиите, можем да слушаме и чуваме беларуската опозиция, да оценим кървавата диктатура у съседите. Но повечето не искат да правят това. През юни 2022 г. обвиняваме беларусите (като цяло) за обстрела на Украйна, поставяйки знак за равенство между Лукашенко и беларусите. И напълно забравяме, че руснаците стрелят, а Беларус всъщност е окупирана.

Scientia est potentia

Руснаците не знаят нищо за украинците, така че техните прогнози за бърза война и народна подкрепа се провалиха. Но ние също не знаем нищо за народа на Русия. Ние свеждаме всички националности до понятието „руски“ и се опитваме да предвидим и оценим нещо. Същото е положението и с беларусите. Не знаем абсолютно нищо за страната Беларус, нейните жители, ситуацията в регионите.

Никога не сме правили отделно проучване на тези страни и ситуацията там. Няма аналитика или поне достатъчно журналистически материал. Да живеем с митове за „братски народи“ ни се отрази негативно. Оценяването на ситуацията чрез съветската памет и снимки от телевизия и YouTube не дава възможност да се види реалната ситуация в страните.

Опростяване

Имаме много опростен поглед върху системите на управление в тези страни и отношението на хората към тях. Колкото и парадоксално да звучи, Русия е по-свободна страна от Беларус и фактът, че някои белоруси се движат на изток, е разбираем. По някаква причина ние винаги сме вярвали, че режимът в Беларус е толкова лек авторитаризъм, който е предназначен да организира всички държавни процеси. А подкрепата за ИТ-сферата като цяло показа прогресивността на правителството. Това обаче е измама, илюзия. Докато се разсейваме от впечатляващи действия, всъщност се случват съвсем различни неща.

В Русия цялата система на властта се основава на три стълба: сили за сигурност, олигарси и високопоставени служители. Трябва да се вземе предвид и ситуацията в регионите. Има баланс и борба за влияние. Това не отменя факта, че режимът в Русия е изграден около диктатор, кървав е, и представлява заплаха за Украйна и света.

В Беларус системата на властта е изградена върху тоталния контрол на силите за сигурност. Има хора, които са в неизвестност от две десетилетия. Всеки, който не е съгласен, се отстранява незабавно. Ако в Русия и високопоставени служители, и олигарси се противопоставяха на укрепването на силите за сигурност, защото това отслабва влиянието им, то в Беларус няма кой да го прави. Там просто постоянно „се затягат гайките“ – все повече и повече.

Безсмислено е да се отправят искания към беларуската опозиция въз основа на украинската ситуация през 2013 година. Там беше унищожено всичко, което представляваше даже намек за противопоставяне. Имахме партии, лидери, активисти и гражданско общество.

Беларусите се борят за свободата си повече от година и какво направихме, за да помогнем? Нищо! Помощта на ИТ специалисти, които са се преместили в Лвов или Киев, не е помощ. Като държава флиртувахме с Лукашенко. Някои медии, активисти и лидери на общественото мнение определяха протестите като „ръката на Кремъл“, а Лукашенко беше един от най-подкрепените от украинците.

Обобщение и отговорност

Ако говорим за отговорността за войната и убийствата на украинците, това несъмнено са само Путин и системата на власт в Русия, но и руснаците. Може да има много забележки към това обобщение, но като цяло то е правилно и необходимо по време на война, така че украинците и гражданите на ЕС, „за които не всичко е толкова ясно“, правилно да определят позициите си.

Обобщенията за беларусите не трябва да са водещи. Трябва да знаем, че през 2020 година имаше кърваво завземане на властта от диктатора Лукашенко. Дори Путин не си позволи да направи това: системата в Русия има повече баланс и опозиция. В Република Беларус съществува кървав диктаторски режим, който умишлено унищожава беларусите, които не само са против него, но потенциално могат да се противопоставят или да влияят на останалите.

По кого да оценяваме обществото? Оценката за обществото и страната винаги са свързани с активната част граждани. Дори да са няколко човека, но да са разпознаваеми и активни, може да се формира мнение за другите. През тази фаза на войната няма „добри руснаци“, тъй като активна част от руското общество подкрепяше действията на правителството, напусна Русия или предпочита да мълчи. И именно тези, които мълчат, направиха впечатление на останалите.

Същото се отнася и за украинците през последните 9 години. Дейността на условните 10% от обществото ни накара да кандидатстваме за членство в ЕС, чрез тях Европа и светът виждат Украйна. Дотук всичко изглежда логично. Когато обаче става дума за беларуси и Беларус, тази логика се разбива в Украйна. Активна част от беларуското общество, която се бори срещу диктатора, беше в затвора или избяга от страната. Позицията на беларусите у нас обаче се оценява c поведението на онези, които не са имали позиция през 2020/21 и се страхуват да се противопоставят на диктатора днес.

Това важи и за отговорността на украинския народ. Ако всички белоруси са отговорни за действията на Лукашенко, то ние трябва да сме отговорни за факта, че през последните две години украинското правителство си сътрудничи и финансира диктатора чрез купуване на енергия (точно както Германия, Франция и Унгария правят сега, пренебрегвайки нашите жалби). Ние също бяхме едни от онези, които легализираха Лукашенко като лидер, когато Минск стана център на преговорите между Украйна и Русия.

Всичко трябва да решим сами

Трябва да разберем, че нашата позиция не е единствената. А войната в Украйна е преди всичко наш проблем и ние трябва да го решим. Позицията, че обвиняваме всички за всичко, не работи. Не дава резултати и няма да даде. Намирането на съюзници и сформирането на съюзи е важно. Следователно, по отношение на беларусите, трябва да променим тяхната опозиция, а активните хора да станат наши съюзници, а не да обобщаваме или да започваме да ги делим на правилни и грешни. Това е тяхната държава, те трябва да я построят, но ние трябва да помогнем за отстраняването на диктатора. Защото това е нашият съсед и той трябва да е адекватен към случащото се.

Сега не е необходимо да обобщаваме за беларусите и диктатора Лукашенко. Трябва да помислим как да помогнем на опозицията, да координираме действията, да обучаваме съпротивителните сили, да оказваме натиск върху икономиката, да помагаме на тези, които са готови да протестират, дори да финансираме съпротивата. Може да звучи силно, но съдбата на Беларус и беларусите сега е в наши ръце.

Не е необходимо да се измерва опозицията и готовността за битка сред беларусите по Тихановская, която се ползва с лоша репутация у нас. Вече десетки хиляди активни и готови за действие беларуси, които са представители на опозицията, напуснаха страната. Новият лидер може да се появи, както в резултат на руско-украинската война, така и от някой кабинет в Силиконовата долина. Но трябва да работим с тяхната опозиция и с техните лидери.

Помощта на беларусите

От първите дни на следващата фаза на войната беларусите започнаха да ни помагат. Те всъщност разрушаваха железопътна инфраструктура, за да възпрепятстват движението на руските войски и това не са единични случаи. Отидоха да се бият за Украйна във войната на Русия, включиха се в информационната война.

Струва си да се отбележи, че войната между беларуси и руснаци за Украйна е много различна. Беларусите воюват за Украйна още от Евромайдана и се бият за нас от първите дни на войната. Тук не говорим за десетки или дори за стотици, а за много повече. Те наистина умират за Украйна, защото разбират, че това е шанс за държавата им.

Обстрелът на Украйна се извършва от руснаци от временно окупираната територия на Беларус. Ние не обвиняваме жителите на Херсон за атаките на Миколаев. Това е същата ситуация. Само че окупацията на Беларус стана бавно и тихо.

Украинска пропаганда

И малко за липсата на „добри руснаци“. Обществото и всички топ говорители твърдят, че няма такива. Но в същото време имаме руския “Легион на свободата”, който включва руснаци и се бори за Украйна срещу Русия. И така, кои са те? У нас петият президент на Украйна се защитава в украински съд от руски адвокат. И така, кой е той? Ще кажете изключение, което потвърждава правилото. Но има твърде много такива изключения. Затова трябва да разберем какво и защо го правим.С цялото ми уважение към нашите специални служби, но руският “Легион на свободата”, който се състои от руснаци, е по-скоро елемент на информационна и психологическа операция. Да, има такива, които активно се бият и дори загинаха за Украйна, но ролята им е незначителна. През последните две седмици обаче много хора започнаха да пишат за тях и да разпространяват снимки и видеоклипове в социалните мрежи. А защо не и за беларусите, които наистина се бият от 2014 година насам?

P.S. Важно е да се подчертае, че това е визията на украинците за ситуацията в Република Беларус и Русия. Без да сме постоянно в контекста, е трудно да се разберат всички тънкости на процеса, особено по отношение на беларусите. Въпреки това тенденциите и процесите стават по-ясни, ако изучаваме и анализираме съседите си, вместо да четем интерпретациите в каналите на Телеграм.

Прев. от укр.

*У чому винні білоруси. Колективний Путін = колективний Лукашенко?, Станіслав Безушко, журналист, автор на медийни публикаци за обществено-политическата ситуация в Украйна, радиоводещ и спортен коментатор.

https://zaxid.net/statti_tag50974/

 

error: Свържете се с автора за разрешение!!