ЗА ПЕТРОЛНОТО ЕМБАРГО И ШЕСТИЯ ПАКЕТ

Време за четене: 4 минути

На извънредното заседание на Съвета на ЕС по външни работи, свикан от Жозе Борел – ръководител на дипломацията на ЕС, в което участват посланиците на държавите-членки бе обсъдена главната тема – шестият пакет санкции и главно нефтеното ембарго против Руската федерация. Тъй като това касае войната в Украйна, украинските медии следят с внимание резултатите от заседанието. Вече е известно, че някои страни-членки са против или се опитват да го отсрочат, като Унгария, Словакия, а към тях беше добавена и Чехия. Интересът и очакванията на Украйна, свързани с ембаргото върху енергоресурсите на РФ са ясни. Става дума за инструмент, който ще доведе до незабавно ограничаване на потреблението в държавите-членки на ЕС, ще е с рязък ефект върху финансовите постъпления на РФ и ще ускори и засили икономическия натиск върху Кремъл.

По време на общ брифинг на министрите на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, Ева-Мария Лиймец на Естония, Едгарс Ринкевичс на Латвия и Габриелиус Ландсбергис на Литва, Кулеба беше много искрен към онези, които са против ембаргото:“Сред държавите с подобно искане срещу ембаргото има и странa, която иска да торпелира целия санкционен пакет, но да съхрани отношенията си с Росия”. Вероятно Кулеба има предвид Унгария, която определи шестия пакет като “историческа грешка”. На това Кулеба отговори индиректно така:„Независимо от това за коя страна става дума, самата идея за това да бъде отложено ембаргото е грешка. И колеги, вие не знаете къде ще е Европа в края на 2023 година. Затова днес трябва да се мисли за това как да се помогне на Украйна и да бъде спряна войната. А за това, трябва ембаргото да бъде въведено веднага”, обърна се той към държавите-членки.

Ако още някой не е разбрал – милиардите постъпления от руския газ стабилизират икономиката на Русия и с тях се финансира военната й промишленост, която ще продължи да убива мирните граждани на Украйна. И това ще е така заради неувереността и непоследователната позиция на някои държави, вкл. и на България. Разрушителната сила на войната и увеличаването броя на жертвите ще струва още по-скъпо на всички европейски данъкоплатци, защото възстановяването на Украйна ще е общоевропейска грижа. И причината ще са онези, които поради неправилната оценка на ситуацията, подценяват последствията не само за Украйна, но и за Европа. Тук е мястото да спомена, че на въпросния общ брифинг на министрите на външните работи на Украйна, Литва, Латвия и Естония, Кулеба не пощади „троянските коне“ в ЕС и ги призива да променят позицията си за ембаргото, защото тя не е правилната:“На тези, които все още се опитват заради отношенията си с Русия да играят ролята на “троянски кон” и се прикриват зад икономически интереси, ще кажа само едно: историята ще реши. Този, който мисли, че сега е на правилната страна на историята, ще се убеди, че това не е така”.

Напомням, че ЕС се готви да въведе нефтеното ембарго, което да влезе в сила след шест месеца. Обаче еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони заяви, че ЕС има намерение да въведе пълно нефтено ембарго в продължение на девет месеца. Докато вървят обсъжданията, Унгария заяви готовност да блокира с вето всяко европейско предложение, което ще доведе до ограничаване износа на руски енергоресурси. Словакия остана на становището, че ще продължи да настоява за освобождаването й от ембаргото на енергоносители от Русия. Освен това Гърция Малта и Кипър изразиха позиция, свързана с негативното влияние, което ще окаже въвеждането на нефтеното ембарго върху държавите-членки на ЕС. Предложение е Унгария и Словакия да могат да купуват и да внасят руски петрол по нефтопроводите до края на 2024 г., а Чехия да продължи да го прави до юни 2024 година. А на 6 май четем:“България заплашва с вето решението на ЕС за ембаргото, ако не бъде включена в списъка на страните, които ще отложат въвеждането на тези санкции.“ Що се касае до “мъжеството” на българското правителство, то издържа само десет дни след като на въпрос, зададен му от Sky News на 26 април:”Докога ще издържите без руски газ?”, финансовият министър Асен Василев отговори:”Завинаги!”! За правителството диверсификацията се оказа от ден до пладне! Впрочем Жозе Борел заяви, че засега по отношение на руския газ ЕС не разглежда възможност за пълен отказ от него. A в словото си председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен изрази увереност, че ЕС ще постигне разбирателство за новия пакет санкции срещу Русия: „Уверена съм, че ще одобрим този пакет. Може да ни отнеме повече време, но се движим в правилната посока“.

error: Свържете се с автора за разрешение!!