ЗА ЕДНО ИНТЕРВЮ, ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ….

преди изборите
Време за четене: 5 минути

В сутрeшното интервю по НОВА лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов нанесе тежък политически удар на видимите и невидими негови опоненти. Аз като човек, който знае много за дебата и умея да се впечатлявам и да оценявам логическите навици на публичните лица, му поставям най-високата оценка. Още през 2017 година, когато публикувах “Ударът на Борисов” по повод на една пресконференция с негово участие, написах, че неговото най-силно оръжие е притежавания политически и държавнически опит. И днес той остави впечатлението за човек, с когото дебатът може да се окаже изпитание за опонентите му. Той успешно дебатираше с водещите – акцентирам, дебатираше! Умело демонстрираше бързи реакции, даваше логически отговори и правеше уместни препратки, с което поведение той всъщност разобличи търсения от двамата водещи негативен ефект за политическия му имидж, ако съдим по въпросите и начина, по които те му бяха задавани от двамата водещи, но това е друга тема.

Борисов е може би единственият, който познава в детайли състоянието на държавата и географски така я е опознал, че винаги може да ви каже къде какво има да се прави. Когато говори по управленски теми, проличава нещо, което няма да откриете при нито един друг политик или държавник – персоналните му възприятия никога не обслужват личното му Его, а съумява да впрегне говоренето в действия за общността и за държавата. И затова в човешки план той е харесван от обикновените хора и им въздейства така, че да печели тяхното доверие. Не може да му се отрече – притежава политически нюх и умее да го изразява. Знае кога и как да хвърля мостове към политическите си опоненти, давайки им възможност да се провалят или след провокирана от него възможност – да проявят разумно и адекватно политическо поведение. Това може и да изненада опонентите му, каквато беше днес идеята му за бъдещ премиер на България, ако мандатът дойде при ГЕРБ-СДС. Но само политик като Борисов, който владее висшия пилотаж в политиката, знае какво и защо го прави. Като предизборно разбъркване на картите…. Факт е, че и друг път сме били свидетели на неочакваната му политическа креативност при вземане на решения, които са важни за България. И днес той успя да потвърди това впечатление, макар че вратата беше само лека открехната.

Борисов винаги e има. идеи и алтернативи за успешно излизане от кризи и решително ги е реализирал. Преодоляването на няколко кризи е зад гърба му и поне засега е доказвал, че знае как да се излиза от тях. Още повече, че опитът му в международната политика е предимство, което той притежава и това му помага да разглежда българските проблеми върху плоскостта на протичащите процеси в държавите от Европейския съюз. Като добре информиран и опитен политик и държавник, лидерът на ПП ГЕРБ може да предлага решения с добавена стойност за държавата и нейното утвърждаване като факто на Балканите. Но най-важното негово умение е – по човешки да печели доверие. Както и друг път го е правил по време на дебати, и в днешното интервю той се придържаше към линията на институционалното говорене. Успешно прокарваше тезите си и не позволи със спекулативно и некоректно задаваните му въпроси, да бъде помрачено впечатлението от участието му. Зрителите би трябвало да са уловили всички онези детайли в изложението на отговорите му, които бих определила като маркер за странично мислене.

В момента България преживява не една, а няколко тежки кризи, до които ни докараха двете служебните правителства на Румен Радев. Може да ви прозвучи като универсално обобщение, но така го усещат и мислят преобладаващата част от българските граждани. Може да го отхвърлите, ако не сте съгласни, но преценете дали може да се съгласите с негативите, които засягат не само джоба ви. Спомнете си важността България да продължи да се развива като демократична и правова държава. Харесва ли ви в страна-членка на ЕС да сме свидетели на отдавна забравени и отхвърлени подходи за упражняване на власт? Питате ли се защо се използват толкова примитивни начина за въздействие върху вашите възприятия – информационно затъмнение, фалшиви новини и дезинформация? Приемате ли за нормално държавният глава, който нарушава Конституцията, а се е клел да й служи честно, да се кандидатира за втори мандат? Или министър, който също не зачита основния закон на държавата и останалите закони, да е кандидат-депутат и да претендира за позицията на бъдещ министър-председател? Смятате ли, че трябва да вярвате на някой, който ви обещава как ще ликвидира корупцията завинаги, а в същото време – през ефира, ви казва как ще назначи за министър този който му е дарил стотици хиляди лева за предизборната кампания? Това ли е новото разбиране за “прозрачност”?

Предизборно време e! Положете усилие да разберете откъде изхожда този, който ви говори и иска да спечели гласа ви. Отговорете си дали откривате някакви негови ценности, с които бихте се съгласили. Не забравяйте, че проблемите на България се превръщат във ваши проблеми. Eдно нещо винаги произлиза от друго, но знаете ли и можете ли да разпознаете този или тези, които вече са доказали, че влизането им във властта не е заради вашите очаквания. Знам, че е изключително трудно да бъде предизвикано селективното ви възприятие кого да изберете, но когато гласувате да знаете, че гласувате за България. А днешното интервю на лидера на ПП ГЕРБ доказа колко важно е с политика и управление да се занимават само опитни хора. Много пъти сме събирали “плодовете” на управленска неопитност и дефицит на политическо и държавническо познание. Нямаме време за “той ще се научи”. За настоящия президент и пет години се оказаха недостатъчни, за да опровергае подобен компромис и слоган на една предишна негова кампания. България няма нужда от експерименти и неслучили се обещания, а от политици и държавници с натрупан и специален опит в политиката и в държавното управление. Народът ни очаква единение и спокойствие, за да се справим с националната катастрофа, до която ни докара хаоса в управлението на Румен Радев.

error: Свържете се с автора за разрешение!!