ЗА БЛАГОДЕЯНИЕТО И ЗА ПОЧТЕНОСТТА

Време за четене: 5 минути

Тези дни зрелостниците от 12 клас трябваше да пишат за смисъла на благодеянието по откъс от разказа “Песента на колелетата” от Йордан Йовков. По този повод вчера пуснах моята статия “За смисъла на благодеянието и умението да го разчетем”. Ако сте я пропуснали можете да я прочетете в този сайт. В нея има едно изречение, с което казвам, че благодеянието е най-силната връзка, която сплотява хората и прави от тях общност. Точно сега ние имаме най-голяма нужда от взаимност, а не от омраза. Иначе няма как да сме общност и да се справяме с предизвикателствата на пандемията. Смисълът днec не в рушенето и в противопоставянето, а в създаването и в благодеянието.

Благодеянието означава да направиш добрина, да проявиш милосърдие, да помогнеш, проявявайки състрадание. С една дума – добродетелност! А това винаги носи радост – за този, който я проявява и за онзи, който я получава. Какво и защо вдъхновява Йовковия герой да продължи да прави неговите “пеещи” с колелетата си каруци? Отговорът е в края на въпросния откъс:”Има ли по-голям себап от тоя, който правя? Каруци трябва да правя аз, каруци!” Себап е добро дело, благодеяние. Така че в тези думи на Сали Яшар е скрито идейното послание на Йовков и на произведението “Песента на колелетата”. A то е, че всеки човек трябва да стори някакъв себат, т.е. някакво добро дело. При това трябва да го прави доброволно, спонтанно и без колебание.

Напоследък заедно с идването на служебното правителство на власт започнаха по военному “да ни набиват канчетo” за щяло и нещяло. В същото време част от слогана им е “почтеност”. Поставям кавички, защото не знам какво семантично съдържание влагат в тази дума, но ако вярваме на очите и на ушите, тя се различава от нашето разбиране за нея. Аз само ще ви припомня етимологията й. Почтеността произтича от думата с латински произход интегрĭтас (интегратис) и знаете, че означава цялост. Почтеността е ценност и лично качество. Почтен човек е този, който притежава морална почтеност, коректен и точен е. Човекът с почтеност е този, на когото може да се вярва. На такъв човек хората се доверят по време на избори и затова му дават власт чрез вота си.

Както разбрахте, водещото значение на понятието почтеност e цялост, интегратис? Е, няма как това да се случи и то точно с това правителство, чийто “бащица” така и не се научи да “олицетворява единството на нацията”. Така че зачертайте всякакви очаквания, свързани с почтеността в настоящето управление! Достатъчен е един единствен цитат:“Категорично трябва да бъде сменена стратегията за справяне с пандемията, защото резултатите не са задоволителни. Досега всичко е било на базата на необосновани, хаотични решения и ПР-стратегии”. Това каза министър-председателят Янев по време на снощното интервю в “Панорама” по БНТ. Ето, това е “почтеност”! А казват, че моралната почтеност означавало и да си лоялен към истината, безпогрешен и честен в оценките си.

Всъщност поводът да напиша тази статия, е за да провокирам вашето усещане за целостта на двете понятия – благодеяние и почтеност. И знаете ли коя е спойката между тях? Благодарността и уважението, които са част от достойнството на всеки почтен човек. Между другото, съществуват освен формални и неформални правила за изразяване на уважение и благодарност. Достатъчно е само да се казва истината. Обратното означава непочтеност. Съществува голям набор от човешки ценности и нужди, а признанието и благодарността са сред тях. А вие знаете ли че в Библията на много места има текстове, които ни казват че трябва да бъдем благодарни и да изказваме с думи признателността си. Всеки от нас може да мисли, че е благодарен и признателен човек, но там е написано още, че обикновено “онова, което препълва сърцето, говорят устата.” (Матей 12:34). Ако наистина сме хора, които умеят да ценят, то изразяването на благодарността ни трябва да бъде наше eстествено проявление. А и какъв по-добър пример за нашите деца да разберат смисъла на благодеянието, ако споделим с тях онова, което свършиха хората от Националния оперативен щаб. Така ще ги научим да оценяват милосърдието и правенето на добро за другите, но също и да изразяват благодарността си.

А свършеното от членовете на Националния оперативен щаб заслужава нашата висока оценка и благодарност. Тези достойни хора и експерти в произнасянето по темата за управление на пандемична криза като днешната, успяха да ни приведат през всички нейни криви и пикове, печелейки нашето доверие всеки ден. Не се срамувайте от усещанията си и признайте – те бяха нашия знак на надеждата, че само заедно можем да се справим в пандемията. Престижът и значимостта на техните съвети като консултативен орган към правителството на Бойко Борисов може да са съизмерими единствено с високото национално ниво на експертно управление на пандемичната криза и със спечеленото доверие. Простата човешка сърдечност, която най-видимите членове на НОЩ – генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски, професор Тодор Кандарджиев, доцент Ангел Кунчев и министър Костадин Ангелов, успяха да постигнат в отношенията си с хората e много важна човешка стойност в условията на пандемия. А спомняте ли си колко образно ни окуражаваше професор Витанов, разчиствайки с думи “шубраците” по пътя ни? Всички те изпълниха дълга си почтено и с милосърдни сърца, подобаващо на хора, посветили се на здравето и опазване живота на нацията. Затовa им казваме нашето голямо, БЛАГОДАРИМ! Защото “от онова, което препълва сърцето, говорят устата”(Матей 12:34 )

Надявам се да сте разбрали какво свързва благодеянието и почтеността. Поантата е в последното изречение.

error: Свържете се с автора за разрешение!!