ЗАПАДЪТ ТРЯБВА ДА СПРЕ ДА “МОЛИ РАЗРЕШЕНИЕ” ОТ ПУТИН, ЗА ДА ПОМАГА НА УКРАЙНА

западът
Време за четене: 4 минути

Марина Лисничук, OBOZREVATEL

Докато Западът размишлява върху набора от оръжия, предоставени на Украйна, страната-агресор Русия продължава да я тероризира с ракети, унищожавайки цивилни обекти вместо военни. Светът отдавна е дал възможност на Владимир Путин да разбере, че няма намерение да се меси във войната, така че диктаторът ще продължи да я води до изтощение. Това мнение изрази в Twitter финландският учен и парламентарист Юси Кристиан Галаго. Той призова западните лидери да спрат всъщност да „молят разрешение“ от Кремъл, за да помагат на Киев и е време да помислят как да спрат инвазията и да принудят диктатора към мир.

„Опасявайки се от ескалация, ние не искаме да дадем на Украйна оръжие с достатъчен обсег, за да не поразява цели на руска територия. И това е глупав подход по много причини. Тя се нуждае от обхват не за да атакува Руската федерация, а за да поразява руските военни мишени“, изрази убедеността си политикът. Въпреки че, добави той, е възможно да се „ударят цели“ в Русия и с ръчна граната възможно най-близо до границата. А финландският парламентарист нарича ударите по ракетите на страна, която води агресивна война срещу друга държава, законни от правна, морална и всякаква друга гледна точка.

„От какво „изостряне“ се страхуваме? Че Руската федерация ще започне да бомбардира украински градове или инфраструктура извън зоната на военни действия? Че ще се опита да удари доставките на западните партньори? Събудете се. Русия вече прави толкова много, че резервите й за това, което все още не е направила, не са толкова големи“, казва Галаго. Според него Кремъл може колкото си иска да чертае „червени линии“, да заплашва света с ядрен удар и Трета световна война, но не може да си позволи да я води по същия начин, както другите ядрени държави могат. А агресорът може да си позволи конвенционална война (на две или повече държави – Ред.), още по-малко от Запада.

„Най-голямата грешка, направена от Запада от началото на пълномащабна война е, че ние публично декларираме какво няма да правим. „Няма да изпратим войски в Украйна, няма да изпратим войски, ракети с голям обсег, модерни танкове.“ Тези изявления дават на Путин рамка, в която той може да действа, без да се страхува от пряка конфронтация със Запада. Всъщност му беше казано, че може да бомбардира и унищожава Украйна колкото иска“, смята финландският политик.

Той направи паралели между настоящата война и „Зимната война“ от 1939-1940 г., като отбеляза, че между тях има много общо. Според него някога Червената армия е претърпяла огромни загуби, но ресурсите на Финландия и СССР са били толкова несравними, че рано или късно отбраняващата се страна просто ще остане без хора и средства за продължаване на защитата. По това време Сталин се съгласява на мир само под натиска на Запада, опасявайки се, че Великобритания и Франция ще се намесят и ще изпратят войски във Финландия, което би означавало да въвлече Съветския съюз във война, която диктаторът не може да си позволи. „Никога няма да разберем дали Великобритания и Франция наистина са били готови да влязат във война. Но Сталин взе тази възможност сериозно и това е най-важното. Ако те многократно заявяват, че няма да се намесват при никакви обстоятелства, може би нашият свят ще изглежда различно“, призна политикът.

Галага е убеден, че настоящият руски диктатор Путин няма нужда да се интересува от собствения си имидж в чужбина или популярността у дома. Повечето руснаци искат война, независимо от последствията за другите и дори за самите тях. И въпреки че агресорът може да остане без модерни оръжия, той все още има достатъчно запаси от съветско време, с които ще може да продължи войната. до изтощение. Затова ръководителят на Кремъл няма стимул да спре войната, тъй като „светът ясно даде да се разбере, че няма да се меси“. „Трябва да спрем да питаме нашественика какъв вид помощ и колко трябва да предоставим на жертвата му. Трябва да дадем на Украйна всичко възможно, за да помогнем да спре инвазията. И след това трябва сериозно да помислим как да принудим Путин към мир“, заключи Галага.

Прев. от рус.

* Запад должен перестать „просить разрешения“ у Путина, чтобы помочь Украине, – финский парламентарий, Марина Лисничук, OBOZREVATEL

error: Свържете се с автора за разрешение!!