„ЗАПАДЕН ВЯТЪР” – КАК В УКРАЙНА СЕ БОРЯТ С КОРУПЦИЯТА*

Време за четене: 9 минути

Защо внезапно се увеличи антикорупционната активност в Украйна и дали властите ще успеят да я доведат до логичен край.

Юлiя Акимова, Мiлан Лелич, РБК-Украiна

Първият ден на февруари беше белязан от поредица от обиски на длъжностни лица от различни рангове на украинската власт – от киевската данъчна служба до Министерството на отбраната. Освен това силите за сигурност посетиха олигарха Игор Коломойски, бившия министър на вътрешните работи Арсен Аваков и бившия народен депутат Вадим Столар.

Февруари, февруари

Миналата седмица беше белязана от шумни кадрови рокади – след няколко имиджови скандала заместник-началникът на президентската канцелария Кирило Тимошенко подаде оставка. Заместник-министърът на отбраната Вячеслав Шаповалов подаде оставка след скандала с доставките на продукти за армията.

Президентът Володимир Зеленски също подписа редица укази за освобождаване от длъжност на началниците на регионалните военни администрации. Да не говорим за оставката на заместник-министъра на регионалното развитие Васил Лозински, който беше хванат в подкуп, и на няколко по-малко известни служители, които останаха без работа. Източници твърдят, че това е само началото и са прави.

Сутринта на 1 февруари в социалните мрежи се появи информация, че служители на Държавното бюро за разследване извършват обиски в киевската данъчна служба. По-късно тази информация беше потвърдена от СБР. Агенцията съобщи, че е разкрила шефката на данъчната служба Оксана Датия в схеми за милиони – при обиските от нея са иззети 158 хил. долара, 530 хил. гривни, луксозни часовници, автомобили и др.

Половин час по-късно стана ясно, че следствените действия на шефа на данъчното само откриват „сезона“ на обиски и подозрения. Успоредно с тях служители на SBI претърсиха къщата на олигарха Игор Коломойски в Днепропетровска област. Действията са извършени в рамките на делото за измама в компаниите „Укртратнафта“ и „Укрнафта“. Става дума за отпадъци от петролни продукти на стойност 40 милиарда гривни. Трябва да се отбележи, че следствени действия срещу Коломойски вече са провеждани няколко пъти и без видими последици за него. Въпреки това информиран източник твърди, че в близко бъдеще олигархът ще има наистина сериозни проблеми. Но засега е очевидно, че това не е така.

Освен това бивши и настоящи кадри на Министерството на отбраната попаднаха в прицела на служители на реда – Шаповалов, който напусна отдела, бивш заместник-директор на отдела за държавни поръчки и настоящ служител на отдела, чието име не беше посочено публично, бяха претърсени. На този фон в социалните мрежи и в няколко медии дори се появи информация за предполагаемата възможна оставка на министър Олексий Резников, което обаче не беше потвърдено от наши източници. Друг негов заместник – Александър Лиев, обяви, че и той като Шаповалов е подал оставката си.

Главната прокуратура не спря дотук – под нейно процесуално ръководство служителите на реда обявиха подозрението на бившия министър на енергетиката Игор Насалик, и.д. първи заместник-председател на борда на „Укртатнафта“ и служител на Одеска ОВА, който според разследването е „изгорял“ с подкуп от 40 хиляди долара.

1 февруари беше ден на кадрови рокади и в Държавната митническа служба. Изпълняващият длъжността директор е освободен от длъжност. ръководителят на службата Вячеслав Демченко и неговият заместник Александър Шчуцкий, както и Руслан Черкаски бяха отстранени. В отдела веднага е назначен временен ръководител, който става заместник-ръководител на HMS Сергей Звягинцев. Освен това, според източниците, кадрови рокади в митниците са били подготвяни няколко дни преди вземането на решенията и вероятно с цел те да се извършват едновременно с шумни обиски.

Неочаквано бе претърсен и бившият министър на вътрешните работи Арсен Аваков. Те не бяха свързани с общи „антикорупционни“ съмнения. Ставаше дума за договори за закупуване на хеликоптери Super Puma, на един от които на 18 януари се разби ръководството на МВР.

И служителите на реда, и народните депутати коментираха февруарската дейност с обиски, подкрепяйки изявленията си с лек патос. Основно оценката им за ситуацията се свеждаше до това, че е само началото и нямат намерение да спират. Това написа главният прокурор Андрий Костин, като добави, че са дошли нови времена. „Украйна следва европейския път и няма да се отклони от него. Властите поемат отговорност. Ако не сте съгласни да живеете по Закона, това ще бъде наказателна отговорност“, каза Костин, цитиран от ОДП. Шефът на Службата за сигурност на Украйна Васил Малюк подчерта, че масовите обиски са удар по вътрешния враг. „Това е само първият етап от сложната и системна работа, която Службата за сигурност вече извършва. И не смятаме да спираме! – подчерта той.

Ръководителят на фракцията „Слуга на народа“ Давид Арахамия припомни собствените си думи за „пролетните десанти“ и добави, че страната ще се промени, независимо дали искат или не старите служители в проправителствените служби. „Ако някой не е готов за промяна, тогава самата държава ще дойде и ще му помогне да се промени“, каза още народният депутат.

Курс към антикорупция

Общата тенденция към промени в Украйна, разбира се, се определя от войната. Не само самите украинци станаха още по-внимателни към действията на властите – западните съюзници им обърнаха специално внимание. Логиката тук е проста – днес, за да поддържат икономиката и социалната сфера и успешно да се борят с руските агресори, европейските и американските партньори предоставят на Украйна както оръжие, така и финанси. Миналата седмица, която се запомни с шумни уволнения и изслушвания, беше само началото на „прочистването“ на всички нива на властта – от висшата власт до редовите чиновници. Може да се предположи, че кабинетът на президента се опитва да отговори на исканията на Запада, но има и други фактори.

Например, искането на обществото за промяна и всеобщото желание редовните корупционни скандали да бъдат доведени до логичния им завършек – виновните да влязат в затвора. И всъщност самата институция на репутацията, която, както казват властите, най-накрая започва да работи – показателно стана уволнението на Шаповалов, който отговаря за обществените поръчки на Министерството на отбраната. Западните партньори, според източници на РБК-Украйна, не посочват кой трябва да бъде уволнен и кой да бъде обвинен. Според Олексий Гончаренко – народен депутат от Евросолидарност, в САЩ искат да видят резултатите от тенденцията, зададена от войната – борбата с корупцията в масов мащаб, но няма да назовават имена.

Въпреки широко разпространените митове, западните партньори на Украйна наистина рядко съобщават на украинските си колеги конкретните имена на чиновници, които например, трябва да бъдат уволнени за общото благо. „Това е абсурдно. Американците не седят и казват: „Да претърсим този, да претърсим онзи“, за да носят отговорност пред американския народ. Дават сигнали, но не за фамилии. Определено не става така ”, каза Гончаренко в коментар за РБК-Украйна. Освен това става дума за продължаване на борбата с „вътрешните врагове“, както директно заяви самият шеф на СБУ. Претърсванията на народния депутат Вадим Столар илюстрират този разказ, както и следствените действия на киевската данъчна служба.

Разбира се, западните партньори се интересуват преди всичко от прозрачната дейност на ведомствата, свързани с отбраната и следователно – според Максим Бужански, народен депутат от „Слуга на народа“, член на комисията по правоприлагане на Върховната рада, подозрението към „върховете“ на Министерството на отбраната е правилната стъпка, която показва твърдите намерения на украинските власти да се борят с корупцията. „Мисля, че когато нашите партньори ни казват, че трябва да засилим борбата с корупцията, те се интересуват повече от това какво се случва пряко в министерствата и на място в момента. В това отношение важна стъпка са подозренията, предявени към различни представители на Министерството на отбраната“. Но на днешния етап е важно не само да се премине през отбраната и други също толкова важни отдели, но и да се осигури резултатът – да се заведат дела в съда и да се вземе справедливо решение. И някои скептици може да имат съмнения по този въпрос, а като се вземат предвид традициите, които са се развили в украинската политическа система, те са доста основателни.

Например, депутатът от „Голос“ Ярослав Железняк обърна внимание на факта, че кабинетът на министрите не е уволнил, а само е отстранил заместник-началника на митническата служба Руслан Черкаски. Според депутата, Черкаски е този, който всъщност управлява митницата и според източниците на Железняк е „системен“, т.е. не e реформатор, а защитник на изграждането на различни „лостове за влияние“. „Затова без уволнението на този господин всички останали кадрови ротации са по-скоро профанация. По информация от мои източници той дори не е написал декларация и е излязъл в отпуск по болест. Но пак казвам, без това уволнение нищо няма да се промени в митницата“, сигурен е депутатът.

Обществото, разбира се, очаква, че започналите кадрови „чистки“, активната борба с корупцията няма да затихнат и в един момент да се изчерпят, а уволненията да не приличат на „замазване на очите“ – както за украинците, така и за западни партньори. В същото време правителствени източници на РБК-Украйна изразяват оптимизъм. Ако обобщите разговорите с няколко източника в една фраза, то „чистенето“ тепърва започва. Още повече, че самият президент се интересува от неговата активна фаза и логичното му завършване. „Първоначално заповедта да започнем беше от Зеленски. Това, което започнахме, ще продължи още дълго време – тази седмица ще има много интересни и шумни случаи и определено ще стигнем до резултата“, каза един от добре информирани източници.

Западен вятър

Вътрешното очакване на украинското общество за промени, толерантността към всякакви корупционни прояви на фона на мащабна война, разбира се, тласка властите към такава дейност. Но може би още по-важна е позицията на Запада. Това може да обясни и защо през последните дни служителите на реда извършват такава бурна дейност. В крайна сметка утре, 2 февруари, членовете на Европейската комисия ще пристигнат в Киев и ще проведат съвместно заседание с украинското правителство. А на 3 февруари ще се проведе срещата на върха Украйна-ЕС, чиято стратегическа цел, според плана на украинските власти, е получаването на нови сигнали за сближаване с ЕС в контекста на бъдещото членство.

Показните уволнения, наказателните дела и претърсванията в навечерието на подобно събитие могат лесно да се разчетат като сигнал към европейските партньори: Украйна е наясно с проблемите си с корупцията, готова е да се бори с тях и разбира, че без тази борба по-нататъшна европейска интеграция едва ли е възможно. Основното е, че започналото „чистене” не трябва да спре с отпътуването на гостите от Брюксел, което вече се е случвало неведнъж в най-новата история на страната. Но сега ситуацията е уникална – Украйна никога не е била толкова зависима от Запада във всички смисли. Следователно шансът е дейността на силите за сигурност да не се окаже само демонстрация, а да доведе до реални резултати – този път наистина по-високи от нула.

Прев от укр.

* Оригинално заглавие: Вiдкрийте, обшук! Силовики допомагают Зеленському з „чистками” чиновнiкив, Юлiя Акимова, Мiлан Лелич, РБК-Украiна

error: Свържете се с автора за разрешение!!