„ЗАКОН ЗА ДЕСЪВЕТИЗАЦИЯ” В ЛИТВА

десъветизация
Време за четене: 3 минути

Сеймът на Литва прие „Закон за десъветизацията“, който забранява пропагандата на тоталитарни и авторитарни режими и техните идеологии на обществени места. Подкрепен със 103 гласа „за“, законът трябва да бъде подписан от президента. Съобщава РБК-Украйна.

Този закон ще създаде правна основа за премахване на символите на тоталитаризма и авторитаризма, като паметници, мемориални обекти, имена на улици, площади и други обществени обекти, от обществените места в страната.

В Литва ще бъде забранено и споменаването на лица, които са активни участници в политическите, военните и репресивните структури на окупационните власти.

Освен това имена на организации, събития или дати, които символизират тоталитарни/авторитарни режими и техните идеологии, ще бъдат премахнати от обществените сгради и обекти. Признаци на военна агресия на такива режими срещу друга държава, признаци на съветската окупация на Литва през 1940-1941 г. и 1944-1990 г. и нацистката окупация през 1939-1944 г. ще бъдат забранени в обществени обекти.

Отбелязва се, че забраните не се отнасят за музеи, архиви и библиотеки при организиране на изложби, информиране на обществеността за тоталитарни и авторитарни режими и техните последици, използване на такива предмети и информация за целите на образованието, науката, професионалното изкуство и колекционерството.

Обществените обекти, насърчаващи тоталитарни или авторитарни режими и техните идеологии, могат да бъдат признати от Литовския център за изследване на геноцида и съпротивата или от общинското правителство. Първо трябва да даде оценката си Специалната междуведомствена комисия, а след това ръководството на Геноцидния център трябва да се произнесе не по-късно от 5 работни дни за премахване на обществения обект или за запазването му.

В момента страната предвижда само административна отговорност за демонстрирането, разпространението и пропагандата на символите на някои тоталитарни и авторитарни режими. Въпреки това, след пълномащабната военна агресия на Руската федерация срещу Украйна, много общини в Литва поеха инициативата да демонтират статуи, паметници и други символи на съветската армия.

„Законът за десъветизация“ в Литва се очаква да влезе в сила на 1 май 2023 година. Припомням, че на 10 май Сеймът на Литва единодушно прие резолюция, с която признава Руската федерация за терористична държава. През септември в Литва беше забранено излъчването на руски и беларуски канали.

Прев. от укр.

Източник:UKR.NET

Р.Р. В контекста на „Закона за десъветизация” на Литва, а и като демократ, който е допринесъл за декомунизацията след 1989-та с конкретни действия и в рамките на дадените ми правомощия, си мисля, че никога не е късно да последваме примера на Литва с един „Закон за декомунизация и десъветизация”. Закон, който да забранява пропагандата на тоталитарния и авторитарен режим и на комунистическата идеологии на обществени места. Този закон да създаде правна основа за премахване на символите на тоталитаризма и съветската окупация – паметници, мемориални обекти, имена на улици, площади и други обществени обекти и места в страната. Да се забрани и споменаването на лица, които са били активни участници в политическите, военните и репресивните структури на комунистическата власт. Макар и позакъснели, подобен закон е необходим, защото  днес пропагандата на тоталитарния режим преди 1989-та и мантрата как „съветската армия ни  освободи от фашизма”, преминава и през присъствието и възпроизвеждането на БКП/БСП в политически субекти като ПП, ДБ и Възраждане, както и в участието на персони, принадлежащи към оня режим, a днес даже са и в системите на различните власти и на управлението на съвременна евроатлантическа България.

error: Свържете се с автора за разрешение!!