АРИЯ НА КЛЕВЕТАТА

Елена Йончева и Радан Кънев
Време за четене: 5 минути

Или как “наши” клеветят България

Клеветата, казва Ерве Базен, е последното убежище на безсилието. Прав е, но когато става въпрос за България, мълчанието на държавата ни вече се тълкува като мълчаливо съгласие и безсилие. Мисля, че като българи не заслужаваме това – не само заради трудностите на Прехода, но и заради настоящето и бъдещето на България. Без съмнение срещу нашата страна върви организирана кампания, в която на ход са дезинформацията и фалшивите новини. Хибридната война се води с най-злостните средства на съвременните й проявления. Клеветниците и изпълнителите са “наши”. След като те не успяха и не успяват с избори да свалят Бойко Борисов от власт, а народът не спира да го избира, “бащицата” им реши да ги изпрати в Европейския парламент. За тях няма значение какво казва суверенът по време на избори, а той определя кой да го управлява. Този е единствения начин да управлява законно и легитимно правителство.

Не успяха с компроматна война да подведат народа по време на местните и на европейските избори. Затовае продължиха с доносите като депутати в Европарлаента. Неотдавнашното заседание на Подкомисията за върховенството на закона към Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европарламента, разгледа доносите на някои неправителствени организации срещу България, които се покриват с доноса на Радан Кънев от ДБ и Елена Йончева от БСП. Усилията на двамата да съберат достатъчно подписи се сведоха само до 55 от 705-членния парламент. Подписите се оказаха само на социалисти и на зелени, което научих от ФБ страницата на евродепутата от СДС Александър Йорданов. Радан Кънев не успя с депутатите от ЕНП, защото манипулацията му очевидно не е минала.

Заседанието на подкомисията, както тогава стана известно, не случайно е било закрито, т.е. на него не са могли да присъстват депутати, които не са членове на тази подкомисия. Така се е разчитало “мушенгиите” им да остана скрити. Но нищо не остана скрито-покрито. Според евродепутата Александър Йорданов, клеветниците сипели обвинения срещу българския парламент, че не е гласувал Истанбулската конвенция и не били защитени правата на ЛГБТ общността. Имало „дискриминация на ромите“, nри все че те са най-правно защитените. И тъй като няма как да аргументират “дискриминацията” им, техният единствен аргумент бил, че по време на епидемиологичната обстановка цели квартали били поставени под карантина и затворени. Парадоксалното е, че в България клеветниците са против идеята на ГЕРБ за промени и нова конституция, а на заседанието настоявали за това. Станало ясно, че няма нищо вярно и в твърденията им за тоталната зависимост на прокурорите от Главния прокурор. Сега искали да поставят въпроса за случващото се в България за обсъждане в Европарламента. Това ще е отново повод европейските депутати да питат: “Какво на българския проруски президент не му харесва? Защо тези български депутати клеветят страната си и премиера, след като България е сред държавите с най-добри показатели и е в челото на всички европейски класации за успешно справяне с пандемията и последиците от нея, а Борисов е с международен авторитет на европейски лидер,?”

Ако си спомняте въпросните депутати впрегнаха голяма реклама за нещо, което се оказа нищо. И Йончева, и Кънев се надпреварваха в медийните си изяви. Бомбастичните им публични изявления трябваше да оставят впечатление за техните големи “заслуги” да клеветят България. Анонсът беше за разглеждане на много високо равнище проблема с корупцията в България. Оказа се въздух под налягане. А и има ли нещо достойно в това да клеветиш държавата, която те е изпратила да представляваш интересите на българския народ. Представям си как гледат на тях чуждите депутати. Но те едва ли знаят истината за мотивацията им да плюят страната ни. Откъде да знаят, че децата и внуците на най-отявлените комунистически фамилии – днес едри бизнесмени и представители на олигархията, искат да свалят с метеж законното демократично правителство. Откъде да знаят, че под прикритието на демократичен протест върви най-голямата манипулация. Откъде да знаят, че главният метежник е българския президент, който отдавна се е отказал от основното си задължение по конституция – да олицетворява единството на нацията. Неговата цел е да разединява и да изправя българи срещу българи. Вероятно той така се е оплел в зависимости, че сега гърбът му е опрял до стената. Тупик! Няма избор! Остава му да следва започнатото – да буни улицата и да насъсква тълпата.

Преди година писах за риска от пълзящ преврат чрез бавно рушене основите на демократичните институции. Неконституционните атаки на Радев срещу трите власти и системните му усилия да се меси в тяхната работа, настройването на българските граждани срещу правителството и парламента бяха само първите симптоми за “изчегъртване” на демокрацията чрез дискредитиране на нейната представителност с дезинформация, фалшиви новини и компромати. Започна се с парламента, правителството и институциите. Кампанията за избор на главен прокурор бе следващата стъпка. Посегна се на правовата държава и на върховенството на закона като бъде дискредитирана прокуратурата – част от независимата съдебна власт. Сега дойде ред на МВР и на полицията. Върви антидемократичен процес на подмяна, която води към нестабилност и хаос. Но нали целта е да се наложи ценностен антипод на демокрацията и да се пренасочи демократичното развитие на България натам, откъдето избягахме.

Звярът се оказа още жив! Той като хамелионите си е сменял окраската. Сега, когато се почувства уязвен, защото върховенството на закона го застигна, реши да излезе от бърлогата си. Държавата посегна на статуквото му, а той иска да продължи необезпокоявано да трупа на гърба на онези, които преди време е ограбил. Затова e бързането с уличен натиск да бъде съборено законното правителство и да бъде свален главния прокурор. За целта “звярът” реши да спретне един протест с единственото искане за оставки. Интересува гo служебното правителство по известни причини. Иначе скоро не би им се случило да влязат във властта през избори…. Но те още не знаят, че както се пее в “Арията на клеветатa” от “Севилския бръснар” – “клеветата се отскубва, разрушава прегради, уголемява се и накрая затрупва… клеветниците.

error: Свържете се с автора за разрешение!!