КОЙ Е ЕДУАРД ДЕ БОНО

Едуард Де Боно
Време за четене: 3 минути

Едуард де Боно е роден в Малта през 1933 година. По време на Втората световна война се обучава в колежа “Свети Едуард”, а после записва медицина в Малтийския университет. Получава престижна стипендия, позволяваща му да продължи образованието си в Оксфордския университет, където получава почетни степени по психология и физиология, а също и докторска степен по медицина. Присъдена му е още една докторска степен по клинична медицина в Малтийския университет. Той е доктор на изкуствата (Оксфорд), доктор на философските науки (Оксфорд), доктор на философските науки (Кеймбридж), доктор по дизайн (Кралски институт на Мелбърн за технология), доктор по правни науки (Дънди). По различно време заема факултетски позиции в Оксфорд, Кеймбридж, Харвард и Лондон.

Eдуард де Боно е автор на повече от 80 книги, преведени на 41 езика, между които еврит, арабски, урду и др. Напоследък e интензивно превеждан и на български език. Изнасял е лекции в 58 страни по света. Идвал е в България в началото на 80-те години. Предстоящо е организирането на еднодневен семинар с негово участие на 23 септември т.г. в София.

През 1992 година професор Едуард де Боно учредява Тръст за когнитивни изследвания – благотворителна организация, чиято дейност е насочена към пряко преподаване на мислене в училище по т.н. програма CORT. Същата година в Бостън се провежда Международна конференция по мислене, на която Едуард де Боно получава награда като човек, който за първи път разработва методите за пряко преподаване на мислене в училище. А следващата конференция за преподаване на мислене в училище, организирана през 1996 година от Фонд “Едуард де Боно”, е подкрепена от Европейския съюз.

Професор Едуард де Боно е автор на понятието “латерално” (latus – лат. Ез., страна, странично – б.ез.) мислене, публикувано за първи път през 1967 година в речника на Оксфорд. То бързо става активна част от английския език, защото приложението му е свързано с решаването на проблеми и ситуации от всички сфери на живота.

В много държави изучаването на системата за латерално мислене е част от задължителен курс в университетите. Стотици училища в Европа, САЩ, Австралия и Африка организират обучение по програмата СОRT за пряко преподаване на мислене.

Де Боно е носител на престижни награди. Между тях е Националният орден за заслуги, връчен му от президента на Малта, където той е роден и е получил началното си образование. Носител е на Наградата на първоизследовател в областта на мисленето, която получава на Международната конференция по мислене в Бостън през 1994 година, както и на престижната – Carl Sloan 2005, за изключителен световен принос в областта на бизнес мисленето.

За милиони хора по света името на Де Боно е символ на творчество и ново мислене. Не е случайно, че когато Европейската асоциация по творчество се допитва до своите членове в цяла Европа, опитвайки се да изясни кой им е повлиял най-много, най- често споменаваното име било на проф. Едуард де Боно. Тогава асоциацията се обръща към официалния Комитет по наименованията към Международния астрономически съюз в Масачузетс, с молба да нарекат на негово име една от новооткритите планети. Планета ДЕ73 става ЕдеБоно.

Автор е на много книги, някои от които са преведени на български:”Шест мислещи шапки“, “Как да притежаваме красив ум“, “Как да развием творческото мислене“, “Шестте рамки за мислене“, “Шестте медала за стойност“,”Научете детето си как да мисли“, “Малка лилава книга за НЕстандартното мислене“, “Практическото мислене“. Рецензии за тях, и как съм ги използвала в прякото преподаване на мислене в моята осемгодишната практика, можете да откриете в Детски сайт – Училище за идеи.

 

error: Свържете се с автора за разрешение!!