СЪТРУДНИЧЕСТВО ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ-КИТАЙ

Европейски съюз-Китай
Време за четене: 2 минути

Глобален център за сътрудничество Европейски съюз-Китай ще бъде отворен в София. Така България става център за бизнес диалог между Европа и Китай. За това се договориха ръководителите на шестнайсет страни от Централна и Източна Европа и Китай на годишната среща във формат “16 плюс 1”, който се проведе в Хърватия. По изявление на българския премиер Бойко Борисов, целта e България не само да привлича инвестиции, но и да задържи китайските компании, които да работят съвместно с български фирми у нас. Глобалният център ще предоставя експертиза на китайски и европейски фирми, които искат да правят бизнес в ЕС и Китай. София и Пекин се споразумяха и за изграждане на логистичен център край Варна, както и за увеличаване на износа на земеделска продукция. В 15 града на Китай ще заработят изнесени визови центрове.

Договорените споразумения по време на форума са над тридесет и са на стойност 1 милиард евро. Те касаят, в т.ч. и България, и региона на Балканите. Подписаните договори между европейски и китайски компании са обще 600. Форумът ще се запомни и с това, че тази година към формата “16 плюс 1” се присъедини и Гърция, поради което той вече ще се нарича “17 плюс 1”. Съществен принос за включването на съседната ни държава има и страната ни, предвид успешното ни европредседателство. Така че успешният външнополитически курс на българското правителство продължава. Взето е и решение следващата среща да е в Китай.

Форумът се проведе само дни след като в Брюксел Европейският съюз и Китай постигнаха договореност след десетилетни спорове за равнопоставеност и недискриминационна търговия. Навярно в този контекст са и думите на Ли Къцян, че Китай ще търгува честно, открито и недискриминационно, а целта на страната му не била да подкопава европейската интеграция, а да допринася за нейното задълбочаване.

error: Свържете се с автора за разрешение!!