ЕБВР ДАДЕ СЛАБА ОЦЕНКА ЗА БЪЛГАРИЯ

слаба оценка за България
Време за четене: 3 минути

Единствената държава от Източна Европа, която получи слаба оценка от ЕБВР за периода юни-ноември 2021 година е България. Вчера Европейската банка за възстановяване и развитие публикува прогнозите си за всички 37 страни в региона, които наблюдава. Оказва се, че сред всички държави от Югоизточна Европа, Източна Европа и Кавказ, както и държавите от Западните Балкани, само България е получила негативна оценка за случващото се, като прогнозата за икономически растеж на страната ни е понижена с 0,3 процентни пункта до 4,2%. Не само, че растежа, който прогнозира финансовата институция в страната, е по-нисък от съседите ни Румъния и Гърция, но прогнозата за нас се влошава на фона на тяхното значително подобрение. За Гърция се очаква растеж от 7,0%, а за Румъния с 7,2%, като спрямо юни те са получили подобрение – съответно с 3 и 1,2 процентни пункта. Прогнозата за Турция също е с повишена прогноза.

Като основни проблеми в доклада са посочени ниските нива на ваксинация и продължаващата политическа криза. България е цитирана и като държавата с най-висока смъртност. ЕБВР е поредната финансова институция, която отчита влошаване на макроикономическата прогноза за страната ни. Случващото се у нас през последните месеци не остава незабелязано и от други международни институции. БНБ също констатира влошаване на макроикономическата прогноза за икономическия ни растеж и бяха посочени някои от вътрешните ни проблеми. Факт е по-ниския размер на публичните инвестиции и отлагането на изпълнението на финансирани с национални средства инфраструктурни проекти за периода след 2022 година. По-слабо e усвояването през текущата година на средства по програми на ЕС, свързани с капиталови разходи, предвид наблюдаваното забавяне в темпа на усвояване. Има забавяне на частните инвестиции, поради факта, че част от тях е трябвало да се финансират със средства по Националния план за възстановяване и устойчивост, чието внасяне бе отлагано с месеци. Констатиран е отрицателен принос към растежа на нетния експорт. Общият показател на бизнес климата продължава да се влошава от месец май, а потокът на преки чуждестранни инвестиции намалява с 60% на годишна база. Цените на производител са се повишили към този момент с 20%, а по-бавното им пренасяне към цените на крайните потребителски стоки ще стопи добавената стойност. Това допълнително ще намали потенциалния икономически растеж. Инфлaциятa продължава да ce ycĸopявa и пpeз пъpвитe дeвeт мeceцa нa гoдинaтa стига дo 4,8%, ocнoвнo зapaди пoвишeнитe цeни нa eнepгиятa и нapacтвaщитe цeни нa xpaнитe. Банката отбелязва, че макар през първата половина на 2021 г. БВП да се е разширил с 3,1% на годишна база, инерцията на възстановяване се е забавила през второто тримесечие.

Това е оценката за управлението на двете служебни правителства на Румен Радев, които съсипаха икономиката на страната. Това е истината, а докладът на ЕБВР само ни предупреждава. Напомни ни за черните облаци, надвиснали над държавата ни….

error: Свържете се с автора за разрешение!!