В ДЪЛБОКА КРИЗА ЛИ Е ПРЕЗИДЕНТСТВОТО

дълбока криза
Време за четене: 2 минути

След днешното изложение можем да отговорим утвърдително и положително. Обръщението на българския президент е потвърждение за невъзможността той да излезе от безизходната ситуация, в която го постави последния случай. Нямайки смелостта да постъпи честно и достойно, като си подаде оставката, той постави личния си интерес над обществения интерес за стабилност и ускорено икономическо развитие на държавата. Най-странното и истински нонсенс в тази негова публична изява беше да чуваме да съди и да говори за “погазване на закона и морала”, за “лобистки интереси”, за “търгуване с националния суверинитет в името на лични облаги”, защото тези дни общественият дебат около неговия случай извади на повърхността точно тези теми, и те определено са свързани единствено с президентската институция.

Няма никакво съмнение, че в това обръщение българският президент вижда “спасителен пояс” за себе си и шанс да предизвика хаос и всичко да бъде “заметено”. Мечтаейки да тласне страната към нестабилност, президентът излезе извън конституционно определеното му основно задължение да работи за единството на нацията. Някой много погрешно го е посъветвал да отклони фокуса на обществения дебат от себе си, като го насочи към управляващите и правителството. Всъщност той за пореден път доказа, че обслужва политическия интерес на БСП/БКП, като в това режисирано обръщение виждам и последното му усилие да излезе от “задънената улица”, до която сам се е докарал. Познатата опорна точка за “разграждане на държавността” бих приела, защото подобно твърдение с пълна сила се отнася към президентската институция, заради кризата, в която тя е изпаднала.

Впрегнат в “оковите” на партията, чиито политически интереси той обслужва през всичките тези три години, българският президент все повече затъва в блатото на собствената си политическа неадекватност и държавническа некомпетентност. Истината е, че една от институциите на демократичната ни държава – президентството, е в дълбока конституционна и морална криза. Днес за пореден път българските граждани получиха поредното потвърждение, че България няма президент!

error: Свържете се с автора за разрешение!!