ДОБРИ ДУМИ ЗА ЕДИН ПОЛИТИК И ДЪРЖАВНИК

държавник
Време за четене: 3 минути

Отделих един час от предпразничното време, за да изгледам интервюто на лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов пред „24 часа“. Коментирала съм всички негови интервюта и не бих искала да пропусна това. Бързам да кажа, че и този път той демонстрира класа на държавник и политик, който е наясно с всичко, което се случва в държавата и в международните отношения. Би могло да се каже, че когато политик като него е преминал през “черната” преценка на политическите си врагове (не опоненти), той е успял не просто да оцелее, но и към този момент да няма алтернатива. Oзначава, че Борисов притежава предимства, които други не ги притежават. И тези предимства могат още дълго време да служат на България.
Комуникационното умение не се придобива за един ден, нито за една година. За него са необходими най-вече усилие. На някои им се отдава от раз, защото го носят в себе си и само трябва да продължат да го надграждат. Борисов го умее. Той се позиционира успешно във всяка комуникационна среда – и когато е в непосредствена близост до хората, и когато дава интервю, като това пред „24 часа“. На фона на днешните управляващи и гафовете на „просто Киро“, Борисов е класик в българската политика и българската държавност през последните 32 години на Прехода. Всъщност с всеки изминал ден, който отдалечава българските граждани от неговото управление – сигурна съм, те ще оценяват все по-високо всичко, което България постигна през времето, в което той беше премиер.
Политиката не приема и не търпи дълго неудачниците. За разлика от тях Борисов е един успял държавник. И тази роля му се отдава. Той стигна до нивото на професионален политик, който е наясно с рисковете, опасностите, недостатъците и потенциалните проблеми, които могат да застигнат държавата, ако тя не се управлява добре. Единственият обективен начин, по който той може да бъде оценен е като сравним неговото управление с начина, по който се управлява държавата ни през последните девет месеца. Управлението на Борисов беше събирателна точка на много важни тенденции, които отреждаха достойно място на България сред държавите-членки на Европейския съюз. И днешното му интервю показа, че той умее да се концентрира върху негативните страни на ситуацията, в която се намира държавата ни и в същото време да посочи полезното в нея. Защото сега България има най-голяма нужда от компетентни управляващи и от демократи, които да не позволят България да се отклони от евроатлантическия път на развитие.
С всяко действие, с всяка дума човек прави крачка в бъдещето. Но когато погледнем назад към онова, което вече се е случило в държавата ни през последните десетина година, можем да си изберем да видим положителните му страни или да му дадем негативна интерпретация. Все пак позитивното отношение е въпрос на избор и това е мое лично разбиране и уважавам всеки, чията гледна точка е различна от моята. Мисля също, че да отричаш нещо е много по-лесно, отколкото да засвидетелстваш лични усилия, свързани с постигане на конкретни резултати. Но още по-важно е да докажеш, че точно това усилие работи в интерес на държавата и на националния интерес. Борисов имаше достатъчно време и успя да докаже, че неговите усилия и усилията на неговите правителства са били да служи на България. И България се променяше – колкото и на някои да им се иска това да не е вярно!
Р.Р. Часове ни делят от Бъдни вечер! Бъдете здрави и позитивни, защото зад всяка позитивна оценка се крие и искра надежда! Весели празници на всички мои читатели!

 

Снимка: www.gerb.bg

error: Свържете се с автора за разрешение!!