БЪЛГАРИЯ СТАВА ДИГИТАЛЕН ХЪБ В РЕГИОНА

дигитален хъб
Време за четене: 2 минути

Тази седмица беше направена символична първа копка на сградата на българския суперкомпютър, който ще бъде част от Европейската мрежа EuroHPC. Позиционирането на суперкомпютър в София е добре не само за имиджа на България, но и ще подпомогне развитието на икономиката, привличайки чуждестранни инвеститори в сферата на високите технологии. На официалната церемония в София Тех Парк министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че с изграждането на суперкомпютъра страната ни ще се утвърди като дигитален хъб в региона. Проектът за високопроизводителната машина се реализира от консорциум „Петаскейл суперкомпютър – България“ с водещ партньор „София Тех Парк“ АД. В събитието участие взеха министър – председателят Бойко Борисов, министърът на финансите Владислав Горанов, еврокомисарят с ресор „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел, кметът на София Йорданка Фандъкова, президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), представители на организациите партньори в консорциум „Петаскейл суперкомпютър – България“ и на IT сектора.

Изграждането на суперкомпютъра именно в София Тех Парк , място където наука и бизнес си партнират изключително успешно, извежда страната ни напред в сферата на иновациите. Той ще е един от 5-те petascale суперкомпютъра, имащи за цел да надградят изчислителната мощ на Европа. Кандидатурата на българския консорциум беше одобрена по процедура на EuroHPC Joint Undertaking, в която бяха избрани 8 локации, на чиято територия да бъдат изградени суперкомпютри: 3 pre-exascale и 5 petasacale суперкомпютри. Основната цел на суперкомпютъра е да повиши конкурентоспособността на българската икономика, да ускори развитието на научноизследователски и иновационни дейности, базирайки се на съвременни методи за моделиране и симулиране на процеси от реалния живот.

Капацитетът на машината може да бъде използвана в много приложни области на голям брой публични и частни потребители, включително малки и средни предприятия на българско, регионално и европейско ниво. Присъствието на България в европейската мрежа на суперкомпютри ще ускори получаването на резултати в анализа на медицински данни, за клетъчна и молекулярна диагностика, която ще подпомогне избора на подходящо лечение на клетъчно ниво на тежки заболявания. Системата ще бъде оптимизирана за работа в множество научни области, включително биоинформатика, фармация, молекулярна динамика и механика, квантова химия и биохимия, изкуствен интелект, микроелектроника и др.

Източник: Министерство на икономиката

error: Свържете се с автора за разрешение!!