ДЕОКУПАЦИЯ НА ХЕРСОН*

Херсон
Време за четене: 4 минути

Ще бъде ли възможно превземането на града без бой?

Роман Бевзь, Zaxid.net

От няколко месеца, всъщност от юли, въоръжените сили на Украйна настъпват към Херсон. Понякога по-бързо, понякога по-бавно. Понякога това е чисто диверсионна маневра за отвличане на силите на противника, например за настъплението в Харков, понякога реални настъпления с унищожаване на отбранителните линии на окупаторите. Понякога това означава прекъсване на вражеските логистични вериги, унищожаване на складове, оборудване за противовъздушна отбрана и командни пунктове.

Докато Русия бомбардира украинските градове, опитвайки се да унищожи гражданската инфраструктура на страната (предимно електроснабдяването), нека нашите войски бавно, но сигурно напредват на юг. През последните дни плановете на украинските войници за деокупация на Херсон започнаха да придобиват ясни и реални очертания. Силите за отбрана постепенно обкръжават войските на Путин пред града. Руското командване и окупационното ръководство бързо се евакуират от Херсон, демонстрирайки готовност да го предадат. Местният гаулайтер Володимир Салдо каза, че се планира да бъдат „евакуирани“ от 50 до 60 хиляди местни жители от десния бряг на Днепър. Руската телевизия показа опашки от хора, чакащи да бъдат транспортирани от другата страна. Не бива обаче да се радваме преждевременно, защото Кремъл все още има варианти за ескалация на ситуацията.

В телевизионно интервю новият руски главнокомандващ на окупационните сили в Украйна генерал Сергей Суровикин не скри, че ситуацията за руснаците в Херсонска област е изключително лоша. „Военно-тактическата обстановка е много тежка. Ще се опитаме да защитим живота на цивилни и военнослужещи от нашите въоръжени сили“, каза Суровикин. И признава, че е готов на „най-трудните решения“. Това трябва да се разбира като готовност за прословутия „жест на добра воля“.

В руско-украинската война Херсон придобива както изключително стратегическо, така и голямо символично значение. И за Русия, и за Украйна. За Украйна това е решаваща пречка за по-нататъшното настъпление към Крим и повторното завладяване на целия окупиран юг. Това беше единственият областен център, който руските нашественици успяха да превземат. Те вече окачиха трикольори навсякъде, както и билбордове, транспаранти и транспаранти: „С Русия завинаги!“. Но това „завинаги“ се оказа доста краткотрайно.

За Русия Херсон всъщност се превърна в столица на окупираните земи. Такъв „Райхскомисариат“. От стратегическа гледна точка градът осигурява достъп до западния бряг на Днепър, откъдето се открива пътят на руснаците да превземат цялото украинско Черноморие, особено пристанищния град Одеса. И тогава те се стремяха да стигнат до Молдова, поне до Приднестровието.

Но реалността постави всичко на мястото си. И то се оказа диаметрално противоположно на мечтите и стремежите на руските империалисти. Сега Херсон ще се превърне в главния плацдарм на украинската реконкиста.

И дори преди това около 20 000 руски войници, които в момента са на десния бряг на Днепър, могат да влязат в херсонския котел. В крайна сметка пътищата за преминаване през главната река на Украйна на тези места, ако не са унищожени, са силно повредени или ограничени.

Колко тежка е била ситуацията за руснаците в Херсон, става ясно преди началото на октомври. Тогава украинската армия успя да пробие руската отбрана в посока Златна Балка и да напредне в североизточната част на Херсонска област до село Дудчан на Днепър. Впоследствие стратегически важното селище Давидовата порода е деокупирано. Така украинците заемат големи територии на север от Херсон (над 2400 km2) и изграждат свое предмостие на река Ингулец.

В момента украинското командване се старае да не разкрива истинската обстановка в театъра на военните действия. От руските Telegram канали идва информация за мощно настъпление на Въоръжените сили на Украйна в посока Берислав и Нова Каховка с намерението да превземат язовир Каховка и да отрежат друг път за отстъпление на руснаците.

В информационното пространство възниква въпросът ще бъде ли взривен язовирът? И ако ще има, тогава от кого? Руски „бойци“ разпространяват информация, че Украйна планира да взриви Каховския язовир, за да наводни целия регион и да прекъсне доставките на руските войски в Херсон. Украински военни наблюдатели твърдят, че именно руснаците се готвят да разрушат язовира, а след това, от една страна, обвиняват за това украинците. А от друга страна, да се предотврати настъплението на украинските войски към левия бряг на Днепър.

В момента основната интрига е дали руснаците ще предадат Херсон без бой, е, почти без бой. Дали ще остане под кости, както поиска Путин. Според непотвърдени сведения през последните няколко дни Русия е довела в града хиляди новомобилизирани руски новобранци. Може би ще бъдат оставени да защитават града и „героично“ да умрат за столицата на незаконно анексираните територии. В същото време има опасения, че местните жители, изведени от Херсон, ще бъдат използвани от руските войници като щит за предотвратяване на нападение от украинци на линията на отстъпление.

*Деокупація Херсона.Чи вдасться взяти місто без бою? Роман Бевзь, Zahid.net

https://zaxid.net/statti_tag50974/

 

error: Свържете се с автора за разрешение!!