ДЕНЯТ НА V

Време за четене: 5 минути

Краят на Втората световна война или т.н. Ден на V се отбелязва в Западна Европа и в САЩ на 8 май. Причината е в разликите в часовото време на обявяване на капитулацията на Германия. Известно е, че късно вечерта на 8 май, Чърчил и Труман обявяват края на войната в Европа, т.е. в ранните часове на 9 май, московско време. Въпреки различното интепретиране на тази дата, истината е, че на 9 май започва следвоенната история на европейските народи. И тъй като знаем, че историята е тази, която ни припомня миналото, а то винаги е свързано с поуките от него, днешният ден е още един аргумент, че човечеството не винаги помни онова, което е свързано с ценността на мира и човешкия живот. По този повод в днешното си изявление, Антъни Блинкен – държавен секретар на САЩ, казва:„Когато отбелязваме края на Втората световна война в Европа, ние си спомняме нашия свещен дълг към загиналите: да казваме истината за миналото и да стоим до всички, които се борят за свободата днес.”

Но истината е, че днес войната отново бушува в Европа. В същото време Путин се опитва да изкриви историята, за да оправдае тази брутална война, която Русия води срещу Украйна. И това не е за пръв път, когато Кремъл посяга на историческите факти и дезинформира. Когато те не са удобни за руския вътрешнополитически ред и не обслужват геополитическите цели на официалната власт в Русия, ги представя в нейн интерес. Може би си спомняте, че далеч преди да започне войната в Украйна, Кремъл засили ревизионистичния си подход в оценката за Втората световна война. През януари т.г. се наложи Държавният департамент на САЩ да излезе с резолюция по повод изкривеното от Русия позоваване на пакта Молотов-Рибентроп от 1039-та година, историята на украинската държавност, Голодомора в Украйна през 30-те години…Опитът на Русия тогава да се обяви за “невинна жертва”, продължава и днес, когато става въпрос за агресивните й действия в днешна суверенна европейска държава, каквато е Украйна. И сме прави, когато казваме, че тази война е война и срещу демократичния свят, който олицетворява и правото на свободно и суверенно развитие на всяка държава.

Ако еднa държава не обслужва руските геополитически интереси, тогава Кремъл винаги я атакува или поставя под съмнение легитимността на нейните вътрешнополитически или външнополитически действия. Поне засега винаги е било така, а търговията с руски енергоресурси е само един от инструментите й за натиск и шантаж. В такива случаи руските власти използват средствата на хибридната война, прибягвайки до използването на неврни и противоречиви версии. Активизират се руските информационни източници, които са част от дезинформационната война. Русия не спря да вади през всичките тези осем години спрямо украинския народ. Разчиташе, както на пропагандата през социалните мрежи, така и чрез контролираните от нея проруски медии в Украйна. По този начин тя разчиташе да надгражда нарежение и да внушава, че Украйна, а не Русияа е виновна за ескалирането на отношенията между двете държави. Така тя сенадяваше да оправдае бъдещите си агресивни действия спрямо суверенитета на една съседна държава.

Всяка война е престъпление срещу човечеството, но когато това е война в защита на отечеството, тя е справедлива. Затова всичко, което искам да кажа оттук-нататък, го е казал държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, когото цитирах в началото и ще продължа с перифразиране на изявлението му от тази нощ. защото и в бъдеще заедно ще “празнуваме устойчивостта и решимостта на войниците и цивилните, които доведоха света към победата на съюзниците над нацистите.” Защото заедно ще продължим да скърбим и за десетките милиони жертви във Втората световна война, “отприщена от деспот”, който искаше да подчини своите съседи. “Обаче общата ни победа не донесе всеобща свобода и просперитет за всички. Въпреки че с право празнуваме освобождението на много страни от нацистите и техните сътрудници, важно е също да отдадем почит на онези, които бяха принудени да страдат под тирания още много десетилетия, докато най-накрая поискаха свободата да изберат своя собствен път.“ И защото и днес ние имаме нужда от същата обща решимост да работим заедно, за да защитим свободата и демократичните ценности, противопоставяйки се на агресията и безчовечността на един друг деспот. Свидетели сме как много народи, които по време на Втората световна война се обединиха срещу нацизма и смело се биеха на всички фронтове в Европа, днес се противопоставят с общи усилия на държавата-агресор Русия..

„Днес войната отново бушува в Европа и ние трябва да увеличим решимостта си да се изправим срещу онези, които се опитват да манипулират историческата памет, за да развият собствените си амбиции. Победата на съюзниците над нацистите трябва да се почита като проява на колективен героизъм и саможертва. Президентът Путин се опитва да изкриви историята, за да се опита да оправдае своята непредизвикана и брутална война срещу Украйна. Тези, които изучават миналото, знаят, че президентът Владимир Зеленски и смелите хора на Украйна днес олицетворяват духа на тези, които спечелиха Втората световна война. Те храбро защитават своята страна, своята демокрация и легитимното бъдеще на Украйна в обединена, свободна и мирна Европа…Трансатлантическата общност, която изградихме със съюзници и партньори, беше и продължава да бъде важен фактор в нашия напредък към по-сигурно, справедливо и проспериращо бъдеще.”

Да е светла паметта на всички, загинали в името на мира и Живота!

error: Свържете се с автора за разрешение!!