В ГЕРМАНИЯ БЕШЕ ЗАДЪРЖАНА ГОЛЯМА ГРУПА РАДИКАЛИ, ПЛАНИРАЩИ ПРЕВРАТ*

Време за четене: 3 минути

Немската полиция проведе една от най-мащабните операции в историята на страната

Юрiй Братюк, Свiт

В Германия полицията в единадесет федерални провинции проведе едновременно специална операция срещу дясна екстремистка организация, планираща отвличане на политици и държавен преврат. Това съобщи Der Spiegel.

Повече от 3000 полицейски служители проведоха операции в Бавария, Саксония, Хесен и Тюрингия. Офицери са изпратени и в Австрия и Италия. По указание на главния прокурор служителите на реда задържаха 25 мъже и жени, вероятно принадлежащи към дясна терористична организация.

Дясната терористична група е вербувана главно от представители на организацията на т. н. „Райхсбургци“, които отхвърлят съществуващата държавна система в Германия и искат да я заменят с „недемократична“. Вероятно конспиративната идеология на QAnon, която беше споделяна от някои от нападателите на Капитолия на САЩ във Вашингтон през януари 2021 г., е изиграла роля в радикализирането на екстремистите.Според заключенията на разследването заподозрените са планирали въоръжено нападение срещу Бундестага и залавяне на политици от ноември 2021 година. Смята се, че нападателите са очаквали началото на бунтове в резултат на техните действия и преврат в Германия.

По-специално се отбелязва, че някои от екстремистите, които възнамеряват да „пречистят горното ниво на съществуващото правителство и да създадат нов държавен апарат, основан на монархически принципи“, заемат влиятелна позиция в социалната или финансовата сфера, по-специално , сред тях са бивши служители на Бундесвера и бивш депутат в Бундестага от „Алтернативи за Германия“. Бивш депутат в Бундестага и бивш военен също са сред вероятните членове на екстремистката общност.

Изданието WELT пише, че сред местата, където са извършени обиски, е домът на бившия депутат в Бундестага от дясната партия „Алтернатива за Германия“ Биргит Малзах-Винкеман. Друг вероятен член на групата е принц Хайнрих XIII Ройс, който произхожда от древно благородническо семейство.

Според разследването групата е планирала да създаде неофициална армия, която да осъществи плановете си за преврат. Според заключенията на службите за сигурност организацията е похарчила изключително големи средства за подготовката. След насилственото сваляне, групата искаше да създаде свое собствено „правителство“, оглавявано от Хенри XIII. Според заговорниците това „правителство“ трябва да води външнополитически преговори с Русия. По този въпрос представителите на радикалите вече са се свързали с руснаците, по-специално с „офицера от руските специални служби Виталий Б.“ Сред задържаните по подозрение в подготовка на държавен преврат има и руски гражданин.

В същото време „военният клон“ на организацията се опита да вербува полицаи и войници да се присъединят към групата. Съответни срещи и преговори се състояха в Баден-Вюртемберг и в северната част на Германия.

Общо бяха претърсени повече от 130 апартамента, офиси и складове, включително казармата на командването на специалните сили в Калва в Баден-Вюртемберг. Това е една от най-големите полицейски операции, провеждани някога в Германия. В сряда и четвъртък Федералният съд в Карлсруе ще разгледа ареста на 25 членове на групата.

*У Німеччині затримали велику групу радикалів, які планували переворот.Німецька поліція провела одну з найбільших операцій в історії країни, — Юрій Братюк, Світ

https://zaxid.net/news/

 

error: Свържете се с автора за разрешение!!