ГАЗОВ ХЪБ “БАЛКАН”

хъб "Балкан"
Време за четене: 2 минути

Премиерът Бойко Борисов откри „Разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската граница“ – част от концепцията за газов хъб „Балкан”. Първият етап от проекта за разширение на газопреносната инфраструктура на „Булгартрансгаз“ ЕАД включва преносен газопровод с дължина около 11 км, но също и газоизмервателна станция, разположена непосредствено до газо-измервателната станция станция „Странджа“, които утре се въвеждат в експлоатация. За строителството на газо-измервателната станция “Странджа” Булгартрансгаз е инвестирал 27.7 млн. лв., а за газопровода от българо-турска граница до станцията – 47.9 млн. лева

С развитието на „Балкански поток“ договорените от Сърбия и Македония количества руски газ ще минават през България, ползвайки трасетата на сегашните газопроводи и чрез изграждането на допълнителни връзки. По този газопровод ще може да потече газ и от Източното Средиземноморие или от друг доставчик през конектора с Гърция. “Сега може да се състезаваме по лотове – гръцкото и сръбското направление. Имаме две газови магистрали. Това много политици са го говорили, но ние го изпълняваме, за да може в следващите години новото поколение да получава такси от транзит“, констатира Борисов. По прогноза България очаква да спечели близо 9 милиарда лева от транзитни такси само от тази сделка за период от двадесет години.

По определение на премиера Бойко Борисов, става дума за огромно строително съоръжение. Благодарение на този проект и на интерконектора с Гърция, потребителите ще могат да ползват най-евтиния газ. Газопроводът, който според определението на премиера Борисов е “политическа магистрала”, ще премине през територията на 11 области. Нещо повече, той съчетава интереса на много държави от региона и от ЕС, а водещ фактор в това сътрудничество е правителството на България и лично премиерът Бойко Борисов. Така Бълария ще продължи да строи и да си връща мястото в газоразпределителната карта на Европа.

error: Свържете се с автора за разрешение!!