В ХЕЛЗИНКИ КАЗВАТ, ЧЕ „СТУДЕНАТА ВОЙНА” НЕ Е СВЪРШИЛА*

Хелзинки
Време за четене: 3 минути

Как агресията на Русия срещу Украйна се отрази на Финландия

Наталiя Юрченко, РБК-Украiна

В Хелзинки казват, че Студената война не е свършила. Финландия има една от най-силните армии в Европа и нейните войски са готови за продължителни конфликти. Въпреки това само войната в Украйна накара Финландия да кандидатства за членство в НАТО. Това съобщава РБК-Украйна с позоваване на Bloomberg.

През последните 30 години въоръжените сили на Финландия изглеждаха някак старомодни в Европа. Докато страните от ЕС съкращаваха бюджетите за отбрана, Финландия се подготвяше за голяма сухопътна офанзима и изграждаше армията си, сякаш „Студената война” никога не е свършвала.

„Докато Финландия се готви да се присъедини към НАТО на фона на най-кръвопролитната война в Европа от 1945 година насам – тази на Русия в Украйна, въоръжените сили на скандинавската страна отново са на мода. Нейните командири също са наясно с какво разполагат и какво могат да сложат на масата в една потенциална битка“.

СИЛНА АРМИЯ

Главнокомандващият на финландските въоръжени сили генерал Тимо Кивинен заяви, че страната му вече има отбранителни способности да се бори с продължаващата война в Украйна. „На глава от населението вероятно имаме най-много огнева мощ в Европа“, каза той. Въпреки че има население от едва 5,5 милиона души, Финландия разполага с повече артилерия от Франция и Германия, взети заедно. По време на войната Финландия може да призове до 280 000 войници, което е повече, отколкото във Великобритания. В същото време финландците продължават да укрепват авиацията. Всички финландски самолети F/A-18 Hornet са въоръжени с американски ракети. Скоро обаче те ще бъдат подсилени от изтребители Lockheed Martin F-35A. инландският флот е адаптиран за скалистите брегове на Балтийско море и може да води бойни действия в Арктика и Лапландия. Съединените щати също одобриха продажбата на Финландия на ракети на стойност 323 милиона долара и боеприпаси за зенитно-ракетни системи М-270 на стойност 535 милиона долара.

СТУДЕНАТА ВОЙНА НЕ Е СВЪРШИЛА

Историята на Финландия се превърна в стимул за поддържането на мощна и боеспособна армия. В Хелзинки казват, че Студената война не е свършила, а заплахата от Русия продължава да съществува. Затова след разпадането на СССР Финландия укрепва 1343-километровата си граница с Русия.

„Тези способности на артилерията и пехотата от старата школа отличават Финландия сред съюзниците на НАТО. Много европейски страни изоставиха доктрините за териториална отбрана от епохата на Студената война през 90-те и началото на 2000-те години. Танковете бяха изведени от експлоатация, полевите оръдия бяха пенсионирани, персоналът и бюджетите за отбрана бяха съкратени, “ се казва в статията.

НАТО

Войната в Украйна накара Финландия и Швеция да направят решителна крачка към членство в НАТО. Ръководството на страната призовава Aлианса да ускори процеса на присъединяване, а властите се опасяват, че Финландия ще остане в „сивата“ зона на НАТО за неопределено време. Унгария и Турция забавят присъединяването на скандинавските страни към НАТО. Всички, с изключение на тези двама членове на Aлианса, вече са ратифицирали споразуменията в своите парламенти. Унгария наскоро заяви, че няма да представи ратификация до следващата година. Турция продължава да чака времето си, като твърди, че Швеция приютява поддръжници на кюрдски терористични организации. Дипломатите обаче очакват в крайна сметка да се вземе решение.

Финландия все още не е напълно защитена от член 5 на НАТО, но Великобритания, Съединените щати и други страни обещаха да предоставят помощ в случай на нападение. Припомняме, че в началото на декември кабинетът на министрите на Финландия внесе в парламента проект на закон за присъединяване към НАТО.

Прев. от укр.

*Оригнално заглавие – Холодна війна не закінчувалася. Як агресія Росії проти України вплинула на Фінляндію, Наталiя Юрченко, РБК-Украiна

error: Свържете се с автора за разрешение!!