В ЗАСТОЙ ЛИ Е БСП?

в застой ли е БСП
Време за четене: 4 минути

И след неделния пленум на социалистите не се очертава “светлина в тунела”. Че БСП е в криза, и то дълбока, и че тя ще става все по-дълбока – няма съмнение! Поведeнието на социалистическата партия по време на местните избори затвърди това усещане. Дългият период, в който тя се оказа далече от властта, както и отсъствието на подобна възможност да се случи скоро, доказа едно – това е партия, която ще трябва да продължи да оцелява само с обещания как “ще раздава пари”, ако дойде на власт. Чрез заблудите, с които винаги се опитва да придърпа електорат, тя всъщност заблуждава и себе си. Нейните опити да изважда всеки път “промяната” и да се фиксира единствено върху свалянето на ГЕРБ от власт, я отдалечава все повече от легитимната възможност да печели избори. Тя себе си не успя да промени и да се задържи на подобаващо политическо равнище, а постоянно иска да се върне в управлението. Засега нейното “политическо поведение” се свежда единствено до това да й се привижда диктатура, авторитарна власт и перманентна… революционна ситуация за смяна на властта. И вместо да се ориентира към прагматични действия, тя продължава да трупа негативи, заради дефицита на реалистична политическа концепция, която изцяло да замести нейните злободневни “корективни акции” срещу управлението.

Изглежда, че на ръководството на БСП не му отърва да тълкува обективно фактите, свързани с представянето й на местните избори, така както бяха отразени в т.н. “Обективен прочит”. Както и “да въртят, и да сучат”, но след този анализ следва един категорично верен извод – географията на доверие на БСП се е стеснила толкова, че се конкурират с ДПС за второто и третото място. По данни от същия “прочит”, БСП няма нито един кмет в 7 области – Варна, Враца, Силистра, Сливен, Хасково, Кърджали и Стара Загора. Тя разполага с по един кмет на община в областите Бургас Габрово Разград Русе Търговище Шумен и Смолян. Фактическото увеличение на гласовете в подкрепа на БСП е едва с 43 376, като от тях 41 380 са от София и Русе. В 25 общини БСП няма съветници, в 23 – по 1, в 57 – по 2-ма. Значително е намаляла подкрепата в селските райони – от всичките 2930 села, cоциалистическата партия имала само 300 кметове. В 18 областни града социалистическата партия е втора, а в 10 e трета политическа сила.

Тези избори показаха, че популизмът не помага на БСП. Флиртът с електората се оказва коварно и опасно занимание, предвид тенденцията на снижаване на електорално влияние. Вместо да се концентрира в разрешаване на вътрешните проблеми, партията на социалистите мечтае за свалянето на властта. В същото време да е конструктивна опозиция би дало много шансове на всяка модерна лява партия, каквато обаче БСП не е. Затова няма как да не се съглася с констатацията, че социалистическата партия на успя да се откаже от комунистическото идейно статукво. Декларираните през 90-те години нагласи за промяна, отдавна се изпариха. Вече им се изплъзва и романтичната възхвала на комунистичеcкото минало, и на номенклатурната обвързаност на нейния електорат. Без ясна идейна и политическа ориентация, без да е изразила категорична оценка и скъсване с комунистическия период от нейната история, и докато продължава да се маскира като партия на бедните, българското общество никога няма да я приеме като трансмисия за решаване на обществените проблеми.

Днес БСП е далеч от реформираните комунистически партии в бившите социалистически страни. Тя не може да се нареди до тях и изолацията й вече е факт. Опита се да демонстрира забежки по консерватизма, а целта беше да придърпа електорат от периферията, но и това се оказа неуспешна тактика. Що се отнася до неискреното й отношение към демократичните ценности, тя повече разчита на внушенията, че демокрацията е заплашена и всячески се опитва да подронва доверието в институциите и в правовата държава. Вместо да се фокусира около конструктивната роля да реализира поне част от предизборните си обещания, тя насочва целия си ресурс, за да дискредитира демократичната и правова държава. Прави го на фона на едно успешно управление, реализирано от най- работещoтo правителствo на прехода. Най-адекватното политическо поведение на БСП ще е да се съсредоточи върху вътрешните си проблеми. Иначе идейното лутане и политическото й лицемерие, в никакъв случай не правят от нея модерна лява партия или стратегическа алтернатива. Мисля, че БСП е в застой, от който като че ли измъкване няма. Проблемите й са много по-дълбоки от тези които излизат на повърхността. Колкото и да се опитват от партията да твърдят обратното….

error: Свържете се с автора за разрешение!!