ЕС РАЗРАБОТИ ПЛАН ЗА СЛЕДВОЕННО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА УКРАЙНА*

Време за четене: 2 минути

Ще са необходими повече от 10 години

Юрій Братюк, журналист в zaxid.net

ЕС вече има стратегически план за следвоенното възстановяване на Украйна, наречен „Възстановяване на Украйна“, който ще изисква от Киев да се бори с корупцията и да провежда реформи за бъдещото присъединяване на страната към Европейския съюз. Проекторешението беше предоставено на германския вестник Sueddeutsche Zeitung. Според документа, възстановяването на разрушената от войната инфраструктура на Украйна ще отнеме повече от 10 години. Отпуснатите средства ще бъдат обвързани с борбата срещу корупцията и с усилията на украинското правителство за провеждане на реформи. Водещият принцип при възстановяването ще е “да се прави по-добре от преди“, което означава, че новата инфраструктура и сградите трябва да бъдат проектирани така, че да отговарят на климатичните изисквания.

Финансовият принос на Европейския съюз ще идва от новата бюджетна програма на ЕС. Съгласно тази програма държавите-членки трябва да представят планове за реформи и инвестиции на Европейската комисия. Тя ги преглежда и след това одобрява субсидии и заеми с ниска лихва, като отделните траншове са обвързани с определени междинни цели.

Реформите и инвестициите, с които Киев трябва да обвърже парите от новата програма, са предназначени и за по-нататъшно интегриране на украинската икономика с вътрешния пазар на ЕС, подобряване на бизнес средата и постепенно привеждане на украинското законодателство в съответствие с правото на ЕС. Планът акцентира и върху доброто управление, върховенството на закона, ефективното финансово управление и защитата от корупция и измами.

Очаква се парите за плана за възстановяване да дойдат от международни партньори, но ЕС има стратегически интерес да ръководи тези усилия и да поеме по-голямата част от тях. Безвъзмездните средства за Украйна могат да бъдат покрити от допълнителни плащания от държавите-членки към бюджета на ЕС или чрез преразпределение в рамките на бюджета. Що се отнася до заемите за Киев при облекчени условия, ЕК предлага да ги финансира чрез поемане на нови дългове. Тогава държавите-членки ще носят солидарна отговорност за тези дългове на ЕС. Споменава се също възможността за използване на конфискувани руски активи за финансиране на възстановяването. Това обаче се счита за „чувствителен от правна гледна точка въпрос“.

Прев.от укр. eз.

*Юрий Братюк, журналист в zaxid.net от 2018 г., ЄС розробив план з повоєнного відновлення України, Відбудова зруйнованої війною інфраструктури України займе понад 10 років

https://zaxid.net/news/

 

error: Свържете се с автора за разрешение!!