ВСИЧКИ ГОВОРЯТ ЗА МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ

въвеждане на машинното гласуване
Време за четене: 4 минути

Ниската политическа култура на много хора им пречи да осъзнаят какъв интерес има БСП в сегашната ситуация. Това е партията, която е в пълна дезориентация относно това коя е, и накъде върви. Тя се занимава единствено със себе си и с това как да укрепва вождизма на Нинова. Това за вождизма го каза тези дни не кой да е, а Сергей Станишев – председателят на ПЕС. Извън това, интересът й е да подкопава устоите на демокрацията и на това управление, като продължи да въздейства върху оценката на българските граждани за днешната българска действителност. Това тя го прави с всички средства за подмяна на възприятията. Постига го, така че да изглежда достатъчно логично. Най-често с опорни точки и с режисирано надгрaждане на несъществуващо напрежение в обществото. Опорните им точки се целят винаги в насаждане и натрапване на несъществуващи реално причини, но пък с ефект върху онези българи, които са лесно податливи на манипулиране. Днес по-силно от всяко конвенциално оръжие е разпространението на фалшиви новини, на лъжи и спекулативно интерпретиране на факти и събития. Особено, ако това се случва в компания на услужливи журналисти.

Темата за машинното гласуване е част от риторика на БСП за подмяна на действителността. Целта й е да захранва или да поддържа недоверието на българските граждани към честността на изборния процес в България, т.е. че резултатите са нечестни. (Интересно, изборът на Радев с хартиена бюлетина и той ли е нечестен?) Тази риторика за машинното гласуване и посочването му като “червена линия” от лидерката на социалистите, е изражение на неистовото им желание да намерят пролука и начин да влязат във властта. И след като това чрез избори не им се удава, те биха се радвали, ако един изборен процес се провали заради рисковете, които може да предизвика един такъв експеримент с машинно гласуване. Затова, мое мнение е, нека да има машини във всяка секция, но едновременно с това – и хартиена бюлетина. Ще се постигнат най-малко две цели – няма да бъде ощетен изборният ден при повреда или отказ на машината, ще бъде елиминиран рискът, свързан с края на изборния ден, a и избирателят може да избере между две възможности. Това второто е начин и да се провери доколко българският гражданин се доверява на машината. Същият този гражданин нека сам прецени и дали тези милиони разход трябва да послужат за нечий конюнктурен скрит политически интерес. Между другото, аз бих искала да гласувам по пощата.

Риториката на социалистите за машинното гласуване е част от един по-широк обхват от действия за подронване устоите на българската демокрация. След изборния процес, случаят със съдията, който пусна обвинен в шпионаж срещу България и в услуга на трета държава, както и случаят със застъпването на руски представители за освобождаването на Божков от ареста в ОАЕ, се целят направо в легитимността на съдебната ни власт и удрят по европейските ценности, свързани с демократичната правова държава. А да напомня ли на какво неглижиране в комуникацията са поставени законодателната и изпълнителната власт от страна на президент в парламрнтарна република? Няма как всичко това да не го определя като масирани опити за външно и вътрешно хибридно въздействие, чиято цел е да се влияе върху нагласите на българските граждани. Целта на тези хибридни удари е евроатлантическа България и ЕС.

Самото въвеждане на машинното гласуване, което не е европейски опит и практика и което ни приравнява с Венецуела, се цели в сърцето на демокрацията – гарантираното от конституцията свободно изразяване на политичсека воля и избор на всеки гражданин да подкрепя едни или други политически възгледи за управление на държавата и на обществото, но и да участва в управлението на страната. За плюсовете и минусите на машинното гласуване думата днес трябва да имат експертите, а не политиците или някои, които се мислят за такива. Държавността не трябва да се смесва с конюнктурно партийното мислене и спекулативни недоказани в правния мир тези и твърдения за нечестни избори. Днес дебатът за машините – какви и къде, и защо трябва да има книжни бюлетини, колко ще струва това на държавата, т.е. на нашия джоб, е важен. Защото машинното гласуване не е панацея. Защото нито сме Венецуела, нито сме Русия на Путин, нито сме Северна Корея…. Защото плурализмът на мнения е най-голямото достижение на демокрацията. Който иска да е като в споменатите държави – прав му път! България е демократична и евроатлантическа държава! През тези десет години на подкрепа от болшинството български граждани, ГЕРБ трябва добре да са разбрали кой и защо ги подкрепя…

error: Свържете се с автора за разрешение!!