НОВИЯТ УКРАИНСКИ ПРЕЗИДЕНТ

Володимир Зеленский
Време за четене: 5 минути

Според данни на екзитпол, проведен от Киевския международен институт по социология и Фонд “Демократични инициативи”, новият президент на Украйна ще е Володимир Зеленский. За него, както стана ясно още снощи, са гласували 73,2% , а за Петро Порошенко – 25,3%. Каквито и промени да настъпят до обявяването на крайните резултати, това няма да отмени факта, че актьорът с юридическо образование получи три пъти повече аплаузи за изпълнението на последната си роля на кандидат-президент на Украйна. След обявяване на първите резултати, Порошенко побърза пръв да го поздрави, мотивирайки се с думите, че така се прави във всяка демократична държава.

Кой е Володимир Зеленский? За него се знае, че е актьор и има студио за хумористични предавания, комедийни филми и сериали. Особено популярен е в ролята на учител от сериала “Слуга на народа”, в който героят му става президент на Украйна. По време на заключителния дебат между него и Порошенко, състоял се на олимпийския стадион, той нееднократно бе атакуван от настоящия президент по повод на неговата некомпетентност, определяйки я като “тотална”. И затова се обърна към присъстващите с въпроса:”Бихте ли се качили в самолет, ако пилотът в кабината е седнал да се понаучи.”

По време на кампанията Зеленский бе атакуван и заради голословните си обвинения, избягвайки конкретните отговори, включително и на големите въпроси за външната политика. Говоренето му беше ориентирано към вътрешните проблеми – корупцията и олигархията. Той смята, че “президентът не трябва да е олигарх, а представител на украинския народ”. Директно заяви на Порошенко, че няма да позволи на никого от неговото обкръжение да присъства повече в политиката. На тази му заплаха Порошенко отговори, че “не е палач и съдия, а президентът само създава условия за честен съд”.

Самият Зеленский също не можа да избегне атаките за връзки с олигархичните кръгове и че е продукт на задкулисие. Порошенко го обвини, че когато на украинския народ му е било най-трудно, той бил един от тези, които през 2014 година са избягали от Украйна, а сега искат да се завърнат. Разбира се, “качен не на велосипед …”, намеквайки за ролята на задкулисието. Навярно имаше предвид и гастролната му дейност в Русия, където в това време “е предпочел да печели от руския бюджет, представяйки Украйна като проститутка в своите шегички”, заради което следвало да се извини на всички украинци. С неодобрение се обсъждаше и отказа на Зеленский да обнародва декларацията за доходите си, както и факта, че се е укривал от военна служба, което го определяло като негоден да е президент, на когото е поверено включително и да ръководи военни действия.

Порошенко нарече Зеленский “котка в торба”, на което той реагира с думите:”По-добре да съм котка в торба, отколкото вълк в овча кожа”. Наистина ли новият президент ще се окаже “котка в торба”, готова да изскочи и да започне да лови мишки? Защото ако има нещо, което успя да форматира най-спешните му задачи, ако стане президент, това бяха ангажиментите му – за внасяне на законопроект “За народовластието” и провеждането на референдум по този повод, законопроект за сваляне неприкосновеността от президента, народните депутати, съдиите и за импийчмънт на президента и отзоваването му от народните депутати, реформи по отношение провеждането на парламентарните и местните избори, референдум за встъпването на Украйна в НАТО и повишаването на заплатите на военните по стандарта на натовските.

Истината е, че говорейки през цялото време на предизборната кампания за вътрешното положение, бъдещият президент е успял, съдейки по резултатите, да обнадежди украинците, които наистина са вече твърде уморени. А и нали той им намекна:” Ако няма лекарства и пътища, каква реформа …” Вярно е, че Зеленский е талантлив комик, но каква ще е по-нататъшната му актьорска съдба? И ще се наложи ли на Украйна да заплати цена за този свой избор? Дано тя не се окаже твърде висока. А и те нямат повече сили да чакат още някой, с когото да свържат надеждите си.

И макар да отчете най-важните реформи по времето на Порошенко – за украинския език и възможността украинците да пътуват безвизово до страните от Европейския съюз, както и възстановяването на държавата след 2014 година – златния и валутен резерв, армията и държавния бюджет, Зеленский не даде отговор на много въпроси. Част от тях са свързани и с външнополитическия курс, както и с отношенията с Русия. Това искаше да разбере и Ангела Меркел по време на срещата си със Зеленский, но и тя не получи отговор. А и никой украинец не разбра каква е платформата му за външната политика и как смята, че трябва да се разрешат всички проблеми, свързани с Кремъл. Това предизвика изявлението на народния депутат Мустафа Найем, който заяви, че “няма да позволят (има предвид парламента) на Зеленский „просто така шевельнутся в сторону Российской федерации…”. И продължи:”…но трябва да напомня още, че ние не сме вече тази страна, в която един човек решава всичко…Ако той се опита да ни отклони към другата страна, то това няма да му го позволят нито парламента, нито обществото – бързо ще бъде спрян.” Между другото, лайтмотивът в предизборната кампания на Зеленский ми беше твърде познат – не е политик, неопетнен е, представлява народа и т.н. И на вас ли ви се струва същото? Ако е така, оставям ви сами да изпишете последното изречение…

error: Свържете се с автора за разрешение!!