ВОЙНИ НА МАЙМУНИ И ХОРА*

русия срещу Украйна
Време за четене: 7 минути

Само военното положение е гаранция за съществуването на Pусия и режима на Путин

Віктор Тимошенко, Zahid.net

Съгласете се, всеки от нас в Украйна има „предчувствие“ за голяма война като трагично пътуване до художествена галерия, за да види сюрреалистична картина на Салвадор Дали. И това е ужасна неизвестност. Ще напусне ли войната границите на Украйна, която ще раздуха световния пожар, когато махалото на военния часовник се завърти в другата посока? „Шахът“ на Збигнев Бжежински е вечен. Ако вземем световната история, тогава мирът (като форма на отношения между държавите) е бил само кратък отдих между безкрайните войни.

Война в Украйна. Днес на шахматната дъска на Збигнев Бжежински има коне, топове и дами, а тежките фигури са излезли на преден план. „Пешките“, маргиналите – боклукът на съвременното политическо битие, отстрани на кървавите пътища на историята, очакват своята печална съдба. Доминират не държави, а конгломерати от зли, добри и „съмняващи се“. Всички те са обединени от едно блестящо пророчество: „няма вечни съюзници, вечни врагове, има само интереси интереси“. Ще минат десетилетия и философите ще обяснят нашето време, ще разкрият истината за същността и причините за войната в Украйна. Винаги е било така, защото генерали и политици планират само минали войни.

Въпросът е съдбоносен: дали войната на Русия с Украйна, с колективния Запад е претекст, casus belli, неизбежност, циклична история или закон на Малтус, Божие наказание, обстоятелства, суета, варварско ловене на скалпове или част от абсолютното Зло? В крайна сметка хората са социални, измислят извинения, заради които могат да убият себеподобните си. Но не бива да бъдете наивни, като си мислите за параноята на Путин, за халюцинациите на кремълския луд или за митовете и догадките, че той създава настоящата реалност на войната от реброто си! Тук Библията няма никакво отношение. За разлика от библейския Адам, Путин, както каза Ангела Меркел, живее „във виртуалната реалност“. Причината е, че изпреварвайки руската агресия, танкове, самолети и ракети, идеята за страстта връхлетя Украйна, материализирайки и мултиплицирайки се в путинската идеология на войната, войнстващия милитаризъм, имперския шовинизъм, суеверията за изключителността на руската нация и особения път на развитие на Русия.

Путин е страстно животно (почти „политическо животно“ според древния философ Аристотел). В 21 век той стъпи на гребло, което съществуваше от времето на Юлий Цезар. За начинаещите интелектуалци страстният Путин е човек с войнствено поведение, фокусиран върху убийството на друг, реализирането на редица цели, които са разбираеми само за него. Биологизмът – дарвинизмът на концепцията на Гумильов** за страстта е пренесен върху социалната материя. Ето кое стана оправдание за войната в Украйна за „националния лидер на руския народ“. „Русия не е достигнала своя връх. Ние сме на похода на развитие, вътре в нашия народ, руския народ, има един вид „ядрен реактор“, който тласка страната ни напред и кой ще остане аутсайдер и неизбежно ще загуби своята независимост, ще зависи от волята на руския народ, неговата вътрешна енергия, способност да се движи и променя“, смята Путин.

Кървавите действия на Путин в позицията на президент са резултат от придворното му възпитание – първо бой. Съществува огледало на съзнанието – матрица на варварска руска политическа култура, която в продължение на хиляди години, като асфалтова пързалка, разширяваше своите територии, фокусирайки се само върху насилието и войните.

2022 година е „звездното време“ на бащите-мислители от миналото, т.н. „сребърен век на философията“ и техните последователи, които успяха да материализират, да изградят тухла по тухла „научната“ основа на „русский мир“ – Илин, Троцки, Ленин, Зиновиев, Дугин, патриарх Кирил и присъединилият се към тях чеченец Владислав Сурков, доскорошен главен съветник на Кремъл! (каква е стойността на неговата концепция за „дълбок руски народ“). Съвсем накратко: ако нямаше война с Украйна, Кремъл щеше да я измисли. Само военното положение е гаранция за съществуването на Русия и политическия режим начело с Путин. Отричането на тази теза е еквивалентно на притчата, в която бременна жена иска да докаже, че е имала контакт с мъж.

Позицията на колективния Запад е разумна и строго прагматична! Нейната същност беше определена на последния, осми Рамщайн, от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин: „Войната на Русия срещу Украйна е историческо предизвикателство за НАТО и резултатите от войната ще определят хода на глобалната сигурност през този век. Неспособността да се помогне на Украйна да победи Руската федерация може да доведе до свят на тирания и безредици.“ Втората по важност причина за колективната помощ на Запада на Украйна е стратегията за политическо и военно отслабване, в крайна сметка, разпадането на „мрачния и жесток кентавър – Русия“, страна, която през миналите векове и днес постулира „скрапа“ на омразата към другите. И трето (цинично, но е истина), войната в Украйна е полигон за изпитания на всички оръжия, военна техника и военни технологии на страните от НАТО.

Понякога западните анализатори нямат морални ограничения. „Ню Йорк Таймс“ нецензурно и неморално написа след масираната ракетна атака срещу украински електропроводи и енергоблокове: „В края на краищата това можеха да бъдат доставки за война срещу Запада“. Накратко, украинци – бийте се с Русия, ние ще ви помогнем, защото те не убиват наши граждани! Основното е, че не страните от Алианса, а Украйна получава „печени кестени” от огъня на войната. Значението на израза “вадене на кестени от огъня” е да се върши тежка и опасна работа за някого, да се рискува вместо някого. Тоест, да загребеш въглените с чужди ръце. В същото време си струва да се подчертае, с цялата очевидност, обективно: Украйна нямаше да оцелее във войната с Русия, ако не беше помощта на колективния Запад и преди всичко на САЩ.

Има още един глобален участник в шахматната игра и войната в Украйна – Китай, който като източен тигър седи на висока планина и гледа как ще завърши битката на съперниците му! Всички гласувания в ООН, редки изявления и оценки за войната в Украйна показват, че Пекин, подобно на магьосника от Оз от приказката на Франк Баум, гледа на военните събития в Украйна през изумрудени очила. Китайският елит е заинтересован от продължителна война в Украйна, която ще отслаби двата глобални конкурента на Поднебесната империя: САЩ в света, Русия в Азия.

За разлика от биологизма на северната ни съседка, войната срещу Русия е въпрос на съдбата на страната, съществуването на украинската държава, украинския народ, украинската култура и език! По същество това е въпросът на Хамлет: „Да бъдеш или да не бъдеш“. Спомням си казаното от Валерия Новодворска в интервю с автора на тези редове: „Украйна е Русия, която си остана у дома“. Русия върви към Средновековието, Украйна вече е Европа.

А сега обещаното в заглавието на статията: има ли войни при маймуните? Големият антрополог Робърт Саполски, прекарал по-голямата част от живота си сред маймуни, а не сред хора, твърди, че шимпанзе, макак или гибон няма да нападнат роднина, дори в десето поколение. Неизвестни феромони ще му подскажат за това. И няма гени за агресия или наследствена агресия. За хората е много просто: „Те са различни, можете да ги убиете!“ Хората са най-жестокият, най-агресивният, най-разрушителният биологичен вид на планетата.

P.S. А сега за бъдещето. През май 2023 година в Москва, окупирана от украински и натовски войски, на Червения площад, близо до разрушения мавзолей на вожда на световния пролетариат, ще бъде подписан „Актът за безусловната военна капитулация на Русия на Путин“. Не знам кой ще подпише този документ от страната на загубилите, но знам със сигурност, че Украйна ще стане една от най-влиятелните държави в Европа и света. Те ще считат за чест да бъдат приятели с Украйна и ще преследват това приятелство с всички форми и средства на дипломацията. Американският сержант Джон Уудс*** чака Путин и неговия антураж с въже, останалите агресивни путинисти от „градинския пръстен“ на Москва ще бъдат отведени на вулканичния остров Нишиношима на 1000 км от Япония в Тихия океан. Нека живеят там до края на живота си и помнят съдбата на Наполеон, който мечтаеше да завладее света.

Прев. от укр.
* Оригинално заглавие: Війни у мавп та людей. Лише стан війни є гарантією існування Росії та путінського режиму, Віктор Тимошенко, Zahid.net
**Лев Гумильов е един от стълбовете на евразийската идея, върху която се гради днешната руска доктрина, включително външна политика. Известен е с предубеденото си и принизено отношение към българската история
*** Известен като „добрия палач”, който преди, по време на Втората световна война и при изпълнение присъдите на Нюрнбергския трибунал показвал „хуманизъм”, помагайки на жертвите си бързо да напуснат този свят.

https://zaxid.net/statti_tag50974/

error: Свържете се с автора за разрешение!!