BLOOMBERG:ПЕТ СЦЕНАРИЯ ЗА КРАЯ НА ВОЙНАТА В УКРАЙНА

Време за четене: 4 минути

Ольга Липич, OBOZREVATEL

Коментаторът на Bloomberg Леонид Бершидски смята, че на този етап няма начин бързо да се прекрати пълномащабната война, която Русия започна срещу Украйна. Въпреки че руската армия претърпя серия от унизителни поражения, Украйна ще има нужда от време, за да си върне отвсички територии, превзети от нашествениците от 2014 година насам. В същото време той подкрепи мнението на бившия командир на САЩ в Европа генерал Бен Ходжис, който каза, че украинските въоръжени сили са по-добре оборудвани от руските нашественици, така че ще имат липредимство на бойното поле през зимата. Това обаче не е достатъчно за бърза победа, се казва в статията на автора в сайта на Bloomberg.

Той посочи 5 възможни сценария как може да приключи войната в Украйна.

1. Бърза победа на Украйна с военни средства. Според него това е възможно, „макар и малко вероятно“. „Предаването на Херсон на юг от Русия позволява на украинците да прехвърлят калените си в битки войски на второ място, да атакуват Мелитопол и след това Мариупол, да прережат руския „сухопътен мост“ към Крим и бързо да се справят с деморализираните руски части на юг, изток , и самият Крим“, написа той. Според Бершидски обаче това няма да означава победа, тъй като „сам по себе си успехът на Украйна да върне завладените от Русия територии не е дългосрочно решение, стига да се запазят империалистическите амбиции на Русия“.

2. Краят на режима на Путин. Журналистът припомни, че президентът на Украйна Володимир Зеленски публично заяви, че ще води преговори само с наследника на руския диктатор Владимир Путин. „Това е рискован залог, но не напълно безпочвен. Скорошната масова мобилизация подкопа популярността на Путин, а военните поражения принудиха дори най-военно настроените руснаци да го обвинят в унижение“, се казва в статията. Според автора обаче Путин все още не е толкова слаб, че ползите от свалянето му да са повече от рисковете. Освен това според него революция в Русия е малко вероятна, така че на власт ще дойде същата или дори по-диктаторска личност или група. „Нито една от останалите руски групи в страната и още повече никоя от емигрантските организации няма волята, решителността или широката подкрепа, необходими за успешно въстание или дори способността да извърши преврат. Така че дори ако Путин пада – или умира сам, войната вероятно няма да завърши със смърт“, пише Бершидски.

3. Задкулисна сделка. Това според него е най-малко вероятният от всички сценарии. Сделка, според която Русия напуска поне част от украинската територия, е политически невъзможна за всяко украинско правителство. Дори западната подкрепа да пресъхне до минимум, Зеленски ще бъде принуден да продължи борбата, защото мнозинството украинци настояват за това.

4. Победа на руските нашественици. Авторът нарича този сценарий почти невъзможен. Руснаците не могат да победят украинците на бойното поле, руската армия е загубила инициативата и като цяло никога не е имала необходимата мотивация. Този шанс беше пропуснат още през февруари-март.

5. Стратегическо поражение на Русия от Запада. Стратегическо поражение ще означава окупация, депутация и денацификация на Русия – съдбата на Германия и Япония след Втората световна война. Това може да се постигне само ако НАТО се включи в конфликта и решително победи руската армия, без да използва ядрено оръжие. „Такъв вариант не е невъзможен, въпреки ядрените заплахи на Путин, насочени към избягване на този конкретен сценарий. Руското ръководство не е непременно толкова лудо, че да остави света да изгори, за да предотврати решително поражение. Но и нито един западен политически лидер, а със сигурност и не Джо Байдън, изглежда не е склонен да поеме екстремния риск, който е необходим, за да стъпи на земята и да нахлуе в Русия“, добави журналистът.

Както съобщи OBOZREVATEL, началникът на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили заяви, че вероятността Русия да постигне стратегическите си цели за превземане на Украйна е близка до нула. Той коментира перспективите за освобождаване на всички украински територии, като отбеляза, че Руската федерация може да вземе политическо решение и да изтегли войските си от Украйна.

Прев. от укр.

*Оригинално заглавие: П’ять сценаріїв завершення війни Росії проти України: реального способу для швидкого розв’язання конфлікту немає – Bloomberg , Ольга Липич, OBOZREVATEL

error: Свържете се с автора за разрешение!!