ВЕНЕЦУЕЛА ЛИ Е БЪЛГАРИЯ?

Венецуела ли е България
Време за четене: 2 минути

Според класацията на Good Country Index (Най-добри страни), която се изготвя от екипа на независимия британски политически консултант Саймън Анхолт, България се нарежда на 11-то място. Преди нас са Финландия, Ирландия, Швеция, Германия, Дания, Швейцария, Норвегия, Франция, Испания, Канада. Eкипът използва данни от 35 световни организации, в т.ч. и от ООН и Световната банка. Водещ показател е приноса на всяка държава за общото благополучие на човечеството, спрямо собствените й възможности – брутен вътрешен продукт, население и т.н.

Въпросната класация се отнася за 2018 година и в нея са включени 153 страни Приносът на всичките тези държави е отчетен в осем категории – “Наука и технологии”, ”Култура”, “Мир и международна сигурност”, “Световен ред”, “Планета и климат”, “Просперитет и равенство”, “Здравеопазване”. Страната ни се нарежда на 11-то място в две категории – “Наука и технологии” и “Планета и климат”. В категорията “Мир и международна сигурност” сме на 15-то място. Класирането ни в категория “Просперитет и равенство” е на 49-то място, “Култура“ – 36-та позиция.

Класацията е четвърта, след като първата е направена през 2014 година. В настоящата – 17 европейски страни са в топ двайсет. Нашата съседка Македония е на 25-то място, Румъния – 32, Гърция – 42, Сърбия – 48, Турция – 57-a позиция. Великобретания заема 15-то място, Италия – 19, Япония – 24, САЩ -40, Русия – 41, Китай – 59-то място. На последните места са Ирак, Либия и Йемен.

От сайта на класацията разбирам, че идеята на Анхолт е, като бъде измерено в каква степен различните страни допринасят за общото благополучие на човечеството, да бъде оценено и дали дадената страна е кредитор на човечеството, в тежест на планетата или нещо по средата”. Със своето 11-то място, България се представя достойно, след като през 2014-та година е била на 32-о място. Венецуела в тази класация е… 136-та!

Венецуела ли е България?

error: Свържете се с автора за разрешение!!