ЛИЦЕМЕРНА ЛИ Е БСП

истанбулската конвенция
Време за четене: 5 минути

Да, БСП продължава да демонстрира лицемерие по отношение на Истанбулската конвенция. Да припомня ли, че става дума за документ, чието авторство се свързва с Партията на европейските социалисти и разработването на текстовете е с активното участие и на българските, в т.ч. сегашния вицепрезидент Илияна Йотова, както и кандидатът за евродепутат Деница Златева. Последната не само е работила активно, но публично стана ясно, че е дала гласа си при приемането на конвенцията в Истанбул. И двете до последно са участвали и участваха в пропагандирането й и са били настоятелни в усилията за ратифицирането й от българската държава до момента, в който БСП изведнъж реши – тактически и предизборно, да се дистанцира съвсем като “ни лук яли, ни лук мирисали”.

Още в началото се разбра, че БСП побърза да скрие истината за съучастие в авторство на Истанбулската конвенция. Спасявайки себе си от бъдещи атаки, свързани с този документ, тя предприе тактика “да бяга, както дяволът бяга от тамяна”. Но се получава така, че всеки път, когато реши да ни върне към тази тема, тя лепи нови късчета лицемерие към политическото си поведение. В този контекст, колко е прав евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев – “защо винаги европейските социалисти натискат за ратификацията на конвенцията от всички страни-членки на ЕС, а БСП е не само срещу това, но си позволява да ни учи на християнски морал.” И това го прави партията, която приема за свое наследство миналото си на БКП, когато се преследваше даже ходенето на църква и дълги години беше забранен празничния църковен календар – нямаше Коледа, Великден… Затова пък имаше Ден на ВОСР (за тези, които не помнят и не знаят – Великата октомврийска социалистическа революция ), Ден на съветската армия…

По думите на споменатия вече евродепутат, измежду най-активните в ЕП, които работят за обща ратификация, са социалистите. А най-настоятелни и с конкретни действия са социалистите Клод Моралес и председателката на Комисията по жените в Европейския парламент. Идеята да бъде внесен за гласуване в ЕП документ с искане до Съда на Европейския съюз в Люксембург за тълкуване на възможността целия ЕС да ратифицира Истанбулската конвенция, отново е на социалистите. Но тези факти не са основателни за “истината” на БСП, защото сегашното й ръководство продължава да залага на фейка в предизборното си говорене. Но едно е вярно – БСП е ПЕС и ПЕС е БСП, поне докато реши да напусне редиците на Партията на европейските социалисти. Изключване не се предвижда, предвид на факта, че нейн председател е българинът, Сергей Станишев. Очевидно за него е нормално да търпи унижението пред възможността да защити социалистическите идеи, свързани със защита на малцинствата по пол, социален статус и т.н. Докато в същото време на БСП й остава да продължи с пропагандни манипулации да ни внушава, че не е част от “активностите” на ПЕС – и по отношение на Истанбулската конвенция, и по отношение на Пакта за мигрантите. Между другото, Нинова, поставяйки като условие за включване в партийната евролиста на хора, необвързани с конвенцията, как тогава ще обясни присъствието на Деница Златева там? И как ще го аргументира, предпочитайки я пред Станишев?

Последната пресконференция на БСП по повод предстоящото гласуване в ЕП, е още една илюстрация към любимото занимание на тази партия – да сътворява сюжети с фейкове, сеейки заблуди сред обществото. По думите на Нинова, в ЕП предстои да се гласува резолюция, с която ще се иска от Съда на ЕС конвенцията да бъде призната от целия Европейски съюз, докато има осем държави, сред които и България, които не са я признали. Вярно е, но тя пропуска да каже, както вече споменах, че инициативата за внасянето на този документ отново е дело на социалистите в Европейския парламент. В тази връзка, ако БСП иска да се пише “борец”, нека с тези призиви за “спасяване” на българското семейство и т.н., да се обърне към ръководството на ПЕС, като ги изрече в централата на европейските социалисти, лично пред кандидата Тимерманс, в чиято предизборна платформа Истанбулската конвенция е водещ приоритет. Колкото до това, че съществувал риск за валидност на ратификацията за България, пак по изявлението на евродепутата Андрей Ковачев, Нинова показва непознаване на процедурите в ЕС. Според него, подобна възможност, при която Съдът на ЕС да реши Съветът да приеме или да наложи подобно решение, не съществува, ако Конституционен съд на страна-членка вече се е произнесъл за Истанбулската конвенция. Очевидно става въпрос за поредна манипулация, защото начина, по който действа ЕС ни казва друго – той не може да нарушава един от основните принципи на функциониране, т.е. да налага санкции там, където няма компетенции.

Сериозният аспект в цялостната конструкция на предизборното поведение на БСП е наклоняването на общественото внимание с компроматни внушения, ориентирани към политическия опонент ГЕРБ. Всъщност партията бяга от сериозния дебат и в буквалния смисъл, напускайки парламента. Още едно доказателство, че не е компетентна по основните политики на управляващите и затова не може да предложи алтернативи на тях, както и не е в състояние да се включи по темите на евроизборите. Затова винаги, когато реши да се върне към онова, което всъщност е характеристика на нейната уязвимост, тя се опитва да я пришие или да я пренасочи към опонента. Знам, че по отношение на всяко политическо говорене винаги съществува спектър на вероятна правдоподобност, но по отношение говоренето на БСП важи само една крайност, и тя е “никога не е вярно”. Така че убеждаването от страна на Нинова как да гласуват българските евродепутати, няма никаква практическа стойност. Или има, но се отнася за евродепутатите й, очаквайки да получи от тях нови аргументи за окончателното решение – ще бъде ли включен Станишев в евролистата и ако е да, то на кое място? Така че тази пресконференция бе поредното “превключване” към следващата серия фейк новини, прочетени от гражданите единствено като предизборна “акция”. Тя обаче не генерира никаква добавена стойност за БСП. Напротив, на обществото му бе напомнено още веднъж за лицемерния й навик да влиза в ролята на съдник на всичко и на всички, приписвайки на други собствените си грехове и деяния.

error: Свържете се с автора за разрешение!!