НЕУДОБНИ ДУМИ: БРЮКСЕЛ Е ИЗУМЕН!

Време за четене: 3 минути

Дали щатският чиновник О’Брайън знае всичко това?

Александър Йорданов, евродепутат от ГЕРБ/СДС, ЕНП

Фейсбук

В Брюксел са изумени от некомпетентността, проявена от американския чиновник Джеймс О’Брайън относно страна членка на ЕС. Изказването, което този офис мениджър е направил в София относно съдебната система на България, показва учудващо непознаване на нейната конституция. А именно с тази конституция, която в своя чл. 117, ал.2, ясно определя, че съдебната власт е независима, тази страна бе приета в Европейския съюз. След като една власт по конституция е независима, това означава, че трябва да бъде независима. И институциите в нея са независими. В този смисъл Главният прокурор е независим, защото е част от независима система. И това би трябвало да схване дори американски мениджър от средно равнище. Но явно г-н О’Брайън не чете законите на европейските държави и в оценките си се води от обстоятелства, които са скарани със закона. Някой ден ще стане ясно какви са били те.

В Брюксел наистина са очудени, че този американски служител не може да направи логична връзка между „независима съдебна система“ и „независим главен прокурор“. И е настоял да се приеме закон за независим главен прокурор. Явно си го представя като независим от независимостта. Но тогава това означава, че той е препоръчал на българските власти да бъде избран в действителност ЗАВИСИМ прокурор. Защото е логично, че ако бъде изваден от независимата съдебна система Главният прокурор автоматично ще стане обект и субект на зависимост.

Член 126, ал. 2 на Конституцията определя неговите функции така: да осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори. Пленумът на Висшия съдебен съвет е този, който прави предложение за назначаването или освобождаването му. С други думи независимата система функционира независимо. Намеса на изпълнителната власт в нейната работа и функции не се допуска. И правилно. В противен случай ще върнем зловещото време на комунистическата система, когато партията, която имаше изпълнителната власт едновременно обвиняваше и съдеше. Говоря за времето, когато мнозина от татковците и майките на днешните „промянаджии“ управляваха България. Тогава комунистите номенклатурчици и техните охранители от Държавна сигурност кадруваха, заповядваха, нареждаха, назначаваха, уволняваха и…убиваха. Защото според тях: „Няма човек, няма проблем!“ Или както казваше техният поет: „Какво тук значи някаква си личност…“ Днес така у нас говорят от „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, т. е. партиите, които аз наричам неокомунистически.

Дали щатският чиновник О’Брайън знае всичко това? Истината е, че му пролича, че не го знае. Но важното е, че ние, които сме живяли в онова време, го знаем. И тогава комунистите бяха успели да увлекат с безумието си част от младото поколение. Наследниците им днес целят същото. Те искат да имат „независим прокурор“ под техен контрол. За да са сигурни, че ще останат недосегаеми за върховенството на закона. И че далаверата им ще върви. След едно нексо ще дойде друго нексо и така животът ни ще се нексира по неокомунистически. Американският чиновник Джеймс О’Брайън хал хабер си няма за всичко това. Но Брюксел го разбира. И не одобрява политическата намеса в независимата съдебна система.

14 февруари 2023 г.

error: Свържете се с автора за разрешение!!