BLOOMCERG:БОЙНИТЕ ПОЛЕТА В УКРАЙНА ЗАМРЪЗВАТ

Време за четене: 4 минути

През последните дни температурата в Украйна падна, земята замръзна, отваряйки прозорец за потенциална зимна офанзива и от двете страни. Но подобни атаки може да не се случат сега или при по-дълги студове, пише Bloomberg. Ето съкратен превод на текста.

Военни анализатори казват, че замръзналата земя е важна за напредъка на колесните бойни и помощни машини. Но това е само един от многото фактори, необходими за нова голяма атака. Много по-важни са наличието на резерви, техника и боеприпаси, както и необходимостта от създаване на слаби места в отбраната на противника.

И двете страни в руско-украинската война вече предприемат бавни, но изтощителни офанзиви. Руските войски се опитват да превземат Бахмут и съседния Соледар, докато украинските въоръжени сили се опитват да нокаутират окупаторите от Креминая и Сватово. Освобождаването на последния ще позволи на Украйна да отреже ключов руски логистичен маршрут за операции в Донбас. Рискът за Русия, според експерти е, че в Бахмут тя ще получи само малка тактическа победа с цената на огромни човешки загуби. Такава грешка през лятото доведе до факта, че руските сили бяха изтощени, което отвори вратата за успешни контранастъпления на въоръжените сили през есента.

Наскоро обявените доставки на бойни бронирани машини от САЩ, Германия и Франция, както и перспективата за танкове по стандарта на НАТО ще подготвят по-добре Украйна за нова офанзива. Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна досега беше „майсторът на оперативното планиране“ и ще прекара седмици или месеци в създаване на условия за следващата, решаваща фаза на кампанията, каза Бен Ходжис, бивш командир на сухопътните сили на САЩ в Европа. Въпреки факта, че от 6 януари температурата в източната част на Украйна на места падна до -14°C и земята е замръзнала, тази температура е твърде ниска за войниците, които в този случай ще трябва да прекарат дни, извън убежищата.

„Човешкият фактор е много по-важен от превозните средства“, казва Ед Арнолд, бивш британски пехотен офицер, който сега работи в лондонския мозъчен тръст RUSI. Според него моралът, мобилността и логистичната поддръжка могат да бъдат подкопани в мразовито време. Замръзналите батерии за дронове и радиостанции трябва да се зареждат два пъти по-често, а ниската видимост може да извади от строя разузнавателните дронове, необходими за артилерийски огън. Тъй като и двете страни изчерпват артилерийските снаряди, необходимостта от прецизност, която осигуряват дроновете, вече понякога принуждава предните оръдия да млъкнат.

„Всичко става много по-трудно – обяснява Арнолд. Пехотата се движи по 15-20 км на ден при нормални условия. Но при толкова ниски температури войниците могат да изминат само пет километра, защото изгарят повече калории и носят повече храна. „Според Арнолд много ниските температури са от полза само за отбранителните сили, които имат ефективна логистика, която им позволява да поддържат топлина и да трупат запаси от храна на предни позиции за 20 дни. Това е лукс, недостъпен за войските в офанзива, които са принудени да се снабдяват в реално време с камиони, постоянно движещи се по едни и същи импровизирани пътища, като бързо ги унищожават.

Арнолд добавя, че най-голямата загриженост на военното командване е, че по време на офанзивата студът може внезапно да се превърне в топене, оставяйки единиците незащитени и без доставки, тъй като колесните превозни средства отново засядат в калта. Верижните превозни средства като танковете все още могат да работят, но само ако бензиностанцията стигне до него. Войниците също ще останат без храна, а артилерията ще бъде без боеприпаси и възможност за бърза смяна на позиция след стрелба, за да избегне контрабатарейния огън. Според прогнозите следващата седмица температурите на изток отново ще се покачат над нулата. „Украинците имат много по-добър вариант – каза Арнолд. С това, което вече имат и това, което Западът им дава, те имат един шанс да направят голям пробив, но не бързайте.“

Боевете за Бахмут вероятно ще останат интензивни независимо от времето, тъй като руското командване промени тактиката, разчитайки на пехотни групи за пробив на отбраната, а не на масивните артилерийски обстрели, последвани от механизирани атаки, които пробиха украинските отбранителни линии в Донбас миналото лято. Въпреки че Бахмут има сравнително малко стратегическо значение, руското командване изглежда решено да го превземе на всяка цена, докато главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни каза в декемврийско интервю за The Economist, че приоритетът на страната му не е да отстъпва всяка територия.

Прев. от укр.

Източник:UKR,NET

*Оригинално заглавие: Поля боїв в Україні замерзають. Як це вплине на фронт – Bloomberg.

error: Свържете се с автора за разрешение!!