АУТОКЮ НЮЗ

Време за четене: 5 минути

Политиката и държавността представляват система от политически действия, които целят взаимодействието между властта и обществото. Констатирам го със съжаление, но и политиката, и държавността в България са тръгнали към нанадолнището. Процес, който върви заедно с пропадане легитимността на всяко следващо правителство. И аргументът не е само във все по-ниската избирателна активност, но и в констатацията, че некомпетентността и дефицитът на експертност да се управлява държавата вече се приема като критерий за “промяна” към по-добро. Това най-много ме тревожи. В същото време това не е ли симптоматика за равнището на политическата култура на българския избирател? Да се отглежда и поддържа омраза към политическия опонент ли начина да се печелят избори?

Демокрацията е преди всичко взаимодействие и диалог. Диалог между политическите субекти и между тях и българските граждани. И не е вярно, че крайната цел на едни парламентарни избори не било съставянето на правителство, както чух да го казва един от ИСМВ. Според него, “правителството не е цел, а да има парламент, който да свърши някаква работа.” Жалко за този “политик”, но ще трябва да го разочаровам – резултатът трябва да е съставяне на правителство! Иначе защо да правим избори? Но това, че българската политика затъва в неясни за избирателите коловози, които дърпат държавата и държавността към дъното, няма как да остане незабелязано от избирателите. Доказва го и ниската избирателна активност на вчерашните избори. Обобщено това означава нарастващо отвращение от политическите нрави, от извращенията в държавността и в правовия ред, които проличаха в ярки краски през последните два месеца – управлението на служебното правителство.

Днес Трифонов – лидерът на ИТН, “напусна сянката” и представи състава на правителството и неговите “приоритетите”. Когато ги прочетох си казах, че това не може да е истина! Колко безотговорен или некомпетентен трябва да си, за да предложиш няколко конкретни задачки, необвързани с никоя политика, нито със сроковe и с неясна финансова осигуреност. А и кой сериозен кандидат за министър би дал съгласието си да е част от подобно правителство? Липса на елементарна професионална компетентност и на непознаване на държавността – това илюстрират обявените “приоритети”. Спокойно мога да кажа, че това ни връща следдеветосептемврийския дух от 1944 година, когато неграмотността завладяваше държавата, за да промени политическата системa, обявявайки “диктатура на пролетариата”.

Чета въпросните приоритети и не мога да повярвам на очите си! Това няма как да са правителствени приоритети, защото очакванията са правителството да провежда политики, а политиката е политическо действие. Какво означава например, “построяване на необходимия брой детски градини”, “построяване на всички магистрали”, “изпращане на мъж и жена български астронавти в НАСА заедно със северномакедонец”…. Така формулирано звучи наистина несериозно и е подигравка за заявеното т.н. “завръщане на държавността”. Всичко останало, заявено като приоритети, не заслужава да бъде коментирано, защото става въпрос за предприемане на административни действия, за чието изпълнение е необходим ограничен хоризонт на съществуване на правителството Не знам как за това кратко време могат да бъдат “построени всички магистрали и всички детски градини, които са необходими”…

Що се отнася до изявлението, че ИТН няма да прави коалиция с никоя друга партия, това вече не е политическо зряло отношение към държавността и към парламентарната република. Как с 60-61 депутати ще управляваш България? България е все още парламентарна република и законната основа, върху която тя може да функционира e съществуването или формирането на парламентарно мнозинство, което излъчва правителство. Няма как с тези депутати да си гарантираш осигуряване на нормална парламентарна дейност, стабилно управление и провеждането на каквито и да е реформи. Очевидно казаното днес говори за един много къс хоризонт на правителството. А и няма визия за неотложоност на ясно формулирани спешни и неотложни задачи. България е в тежка политическа криза на фона на пандемична криза с тежки последици за икономиката. Няма такова нещо – да не кажеш нито дума за политики, които да съответстват на очакванията на обществото. Идва тежка зима с високи цени на тока и топлофикационните услуги. А новата пандемична вълна?

Спекулация е да се казва, че такова правителство било на цяла България и че нямало такова нещо – правителство на мнозинството или на малцинство. Има! И правовата държава и парламентарната република функционират върху правила и върху конституцията. Както вече казах – мнозинството излъчва правителство и това е демократичен парламентарен принцип. Да не забравяме, че демокрацията в България е все още представителна. Няма как представителността на 60-ма депутати да е представителност на цяла България. Ако беше така, всички граждани трябва да са гласували за ИТН. Истината е друга! Българското общество е парцелирано и разединено и за това му състояние голяма е заслугата на сегашния български президент Радев. Да се правят внушения, че партиите нямат значениe и че някой еднолично може да казва, пренебрегвайки народната воля, изразена на избори – коя от тях има право на съществуване, е фашизъм и диктатура. Многопартийната система прави демокрацията жива и действаща, защото се основава на диалог и прозрачност в отношенията между политическите субекти в името на обществения просперитет.

Ако ме питате, предстои ни да преживеем няколко déjà vu –та. Кадри от едното продължават да се въртят – завръщането чрез служебното правителство на представители на стария репресивен комунистически апарат заедно с репресивните подходи на сплашване и всяване на страхове, както и на стари политически муцуни представящи се за “промяната”… Сега стартира втора серия на „С юпита примамвам будали“. Вече сме гледали първата серия. Финалът го знаете или ако не го знаете – ще го научите в бързия край на втората серия…..

error: Свържете се с автора за разрешение!!