НЕЩО КАТО НИЩО

аналитична мрежа SOPHIA
Време за четене: 2 минути

Нещо като шашмалогия

Всички говорят за “прогнозата на независима аналитична мрежa SOPHIA”. в която са привлечени…. Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Първан Стефанов… Мира Баджева, Явор Дачков и още двама неизвестни (за карашик), а за координатор е посочена дъщерята на Райчев. Те са нещо като още един вариант на източник за предиизборно атакуване на обществените нагласи в желана (поръчана) посока.

И сега, ако имате шапка на главата си, задръжте я! Защото следва цитат, който представя бъдещите им намерения: ”Представените вероятности са условни и не отразяват социологическо проучване на общественото мнение, а са обосновани хипотези на база политическата логика. Освен логиката, в политическия процес действат и поредица случайни или извънредни фактори, които могат да дадат влияние.”

Какъв е моя прочит на току-що направената заявка за публично оповестяване на хипотези за поведението на играчите в българския политически процес. Това според мен ще рече: ”Измисляме си – нещо като желана политическа “логика”. Нямате нужда от социологически проучвания, тъй като и без това на тях не вярвате. Затова се ориентираме към политическата логика. Ще редим предизборно карти и ще хвърляме боб. Казано още по-точно – ще сме източник на предизборни фалшиви новини. А защо не и да сме нещо като телефонните измамници, които прокуратурата разгони и нишата сега е свободна. Хипотезите ни на база политическа логика ще следват принципа “Интереса клати феса.” Не ни струва нищо да обявим някой за първа политическа сила на предстоящите избори или да съешим някой в коалиция. Надяваме се много наивници и дебили да ни повярват. А и да знаете – много трудно се прогнозира поведението на политическите играчи, защото не политическата логика го определя. Също като нашите хипотези. Затова се уговаряме с вас. Ако някъде драстично се разминаваме, имайте предвид, че “в политическия процес действат и поредица случайни или извънредни фактори, които могат да дадат влияние”. Но да знаете – искаме да повлияем на вашите нагласи в желаната от нас посока. И тъй като в основата на всяка логика е причинната връзка, то в нашия случай тя има….финансово изражение. Винаги се стига до това и почти не става въпрос за политическа логика. Важно е бизнесът ни да върви….

Предизборно време е. Вярно е, че във всичко трябва да се търси логика, но когато нейната цел е режисирана да повлияе на нагласите ни в желана посока, трябва да подозираме измама. А вие не забравяйте, че “всичко ставащо с нас противоречи на логиката и мъдрото предвиждане.” (Сара Бернар) Който разбрал, разбрал….

error: Свържете се с автора за разрешение!!