ДОКЛАДЪТ НА АМНЕСТИ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ 2021/22

амнести интернешънъл
Време за четене: 4 минути

“Амнести Интернешънъл“ (Amnesty International) е международна неправителствена независима организация за защита на човешките права със седалище в Лондон. Нейната мисия е да работи за „свят, в който всеки човек има всички човешки права, записани във Всеобщата декларация за правата на човека на ООН (1948) и в други международни документи”. Oснована e в Лондон през 1961, след публикуването на статията „Забравените затворници с автор адвоката Питър Бененсън. Организацията привлича общественото внимание към случаи с нарушени човешки права и работи за спазване на международните закони и норми. Тя се стреми да мобилизира общественото мнение и да се окаже натиск върху правителствата, които допускат нарушенията. Има секции в 58 държави, вкл. и в България, както и няколко милиона членове и поддръжници в повече от 150 страни. Издава годишни доклади, в които критикува нарушенията на човешките права.

Последният й доклад, който бе публикуван тези дни, обхваща периода 2021/22 година. Като водещ акцент за България е посочено, че през 2021 година българските власти посегнаха на медиите. “През 2021 година властите в България атакуваха обществените медии“. В раздела за свободата на медиите се отбелязва, че страната ни продължава да се срива в класацията по свобода на словото, състоянието на българските медии се влошава, а журналисти и независими медии, разследващи престъпност и корупция, са изправени пред заплахи и кампании за клевета, вкл. от държавни служители. Споменават се заплахите за смърт, получени от Димитър Стоянов от Биволъ и заплахите за отрязване на крайници, които настоящият председател на парламентарната комисия по култура и медии Тошко Йорданов, отправи към репортер на Нова телевизия. Посочено е и името на вътрешния министър Бойко Рашков, който през май постави под съмнение журналистическата почтеност на двамата водещи на bTV и предложи те да бъдат отстранени от длъжност. В доклада се подчертава, че не са налагани санкции на нито един от изброените политици. Като критика е посочено и намаляването на финансирането на БНТ и СЕМ.

България е спомената и в раздела за правата на ЛГБТИ хората. Според доклада през 2021 г. хора с различна сексуална ориентация в целия регион продължават да бъдат жертви на дискриминация и насилие, а в България политиците са в основата на хомофобски прояви и изявления. Беше споменат случаят с Боян Расате, който като кандидат за президент извърши погром в офиса на ЛГБТИ център. Изтъква се също – като част от общата тенденция, различното отношение към бежанците от Украйна и мигрантите от други държави, в които има военни действия.

Акцентира се на факта, че за България редица негативни тенденции продължават да са валидни или да се влошават. “Свободата на медиите се влоши допълнително, тъй като журналистите са били заплашвани. Мигрантите и търсещите убежище са изправени пред дискриминация. Домашното насилие се е увеличило. ЛГБТИ хората са били преследвани от групи, враждебни към правата на малцинствата. Ромите са изправени пред широко разпространена дискриминация. „Има систематичен тормоз над хора, настанени в социалните институции“. Констатирано е, че според българския Наказателен кодекс насилието по хомофобски мотиви все още не е признато за престъпление от омраза.

В общата част на годишния доклад на международната организация за правата на човека се отбелязва, че Европа е изправена пред продължаващ възход на авторитаризъм“. През 2021 година държавите в Европа предприеха продължителна атака срещу защитата на правата на човека, вземайки на прицел мирни демонстранти, журналисти, правозащитници, съдебни органи, организации на гражданското общество, се казва още в доклада на Амнести Интернешънъл.

Амнести Интернешънъл обвинява Русия в извършване на военни престъпления в украинското пристанище Мариупол. „Обсадата на Мариупол, отказът да се позволи на населението да се евакуира, да избяга от града, нападението срещу цивилни, според разследване на Amnesty International, е равносилно на военни престъпления“, каза Аниес Каламар, цитирана от Асошиейтед прес. „Настоящата криза в Украйна, руската инвазия, не е просто нарушение на международното право. „Това е агресия, това е нарушение на Устава на ООН, като това, на което станахме свидетели, когато Съединените щати нахлуха в Ирак“, каза Каламар. Според нея атаката на Русия срещу Украйна е повторение на действията на Русия в Сирия.

“Катастрофалните последици за правата на човека в резултат на руската инвазия в Украйна не трябва да засенчват по-общите тенденции, които промениха Европа по смущаващ начин през последната година“, твърдят още в доклада на Amnesty International.

Източник: Amnesty International

error: Свържете се с автора за разрешение!!